Tre-rätters

Hej! Vilken lyckad kväll vi hade igår. Vi hade som sagt vänner över på middag, och alla tre rätterna blev grymt goda och vi hade så himla trevligt. Vi satt uppe sent inatt så idag har vi haft en riktig slappsöndag :) Det är tur att vi har en hund som behöver gå ut så att vi har fått njuta lite av det fina vädret, annars hade vi nog stannat i soffan :P Nu blir det fotboll varvat med lektionsplanering. 
 
Tyvärr glömde jag att ta bild på varmrätten igår, vilket var synd då det såg gudomligt ut. Dessutom är bilderna på förrätten och efterrätten tråkiga, men bättre än inget! 
 
Förrätt: Jordätskockssoppa med knaperstekt bacon. Gott gott gott! 
 
Jordätskockssoppa, 4 små portioner

500 gram jordärtskockor

1 schalottenlök eller gul lök

1 dl torrt vitt vin

2,5 dl grädde

6 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

Vitpeppar

 

Hacka löken och stek i smör i en stor kastrull. Skala jordärtskockorna och skär i mindre bitar. Lägg i jordärtskocksbitarna, vatten, vin och buljongtärningar i kastrullen tillsammans med löken och koka upp. Koka i cirka 15 minuter, tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och krydda med vitpeppar, värm upp. Späd eventuellt till önskad tjocklek. Vi serverade soppan med knaperstekt bacon, riktigt god kombo. 

 

Varmrätt: svamp- och salamisås (finns på bloggen sen tidigare)

 

Svamp- och salamisås med gnocchi, 4 portioner

500 g champinjoner

1 gul lök

200 g salami (vi hade chilisalami från charken)

2 paprikor

1 dl hackad persilja

1 svampbuljongtärning

1,5 dl vitt torrt vin

3 dl crème fraiche

3 dl grädde

Salt, peppar, vitlökskrydda

2 paket gnocchi

 

Skär salamin i önskad storlek, stek i en panna och ställ åt sidan. Hacka löken och skär champinjonerna i bitar, stek tills de fått lite färg och blivit mjuka. Tillsätt vin, persilja och buljongtärningen. Koka upp och låt puttra i några minuter. Tillsätt crème fraiche och grädde, låt puttra en stund till. Smaka av med kryddor. Skär paprikan i bitar. Lägg sist paprikan och salamin och låt det bli varmt (tar bara någon minut). Koka gnocchin enligt anvisningarna (2 minuter) och servera gnocchi, svamp- och salamisåsen och färsk riven parmesan. 

 

Efterrätt: mango- och vaniljsorbet med hallon, blåbär och kokos. Riktigt god, fräsch och nyttig dessert som vi själva blev bjudna på hos vänner nyligen. Dock tyckte jag att det var en liten sats, så jag rekommenderar att dubbla receptet. 
 
Mango- och vaniljsorbet, 4 små portioner
225 g mango
1 burk vaniljkesella
2 msk kokos
 
Mixa ingredienserna med en mixer och häll upp i portionsskålar/glas. Sätt in i frysen i cirka en timme och toppa med bär och kokos innan servering. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0