Nyttiga brownies
När jag blev trött på pluggandet idag ställde jag mig i köket och bakade. Jag såg ett recept på nyttiga brownies för ett tag sedan på PT-fias blogg och vågade inte riktigt testa pga. innehållet. Men så har jag läst på andra bloggar att fler testat receptet och att det var oväntat gott. Så jag var ju bara tvungen att testa. Vad var då de konstiga ingredienserna? Okej, håll i er. Svarta bönor och dadlar! BARF var min första tanke då jag hatar både bönor och dadlar. Men så kom jag på när jag gjorde nyttiga cookie dough bollar för ett tag sedan som bestod av kikärtor som var lika konstigt och som är lika äckligt, och de blev ju bra! Så resultatet då av mina brownies? Jo de blev inte dumma alls! Faktiskt väldigt gott och smakar som en vanlig chokladkaka. Prova!

Nyttiga brownies
1 paket svarta bönor
10 dadlar
150 g mörk choklad (cirka 75-80%)
2 ägg
1 dl rapsolja eller solrosolja
4 msk kakao
4 msk agave sirap eller honung
2 tsk bikarbonat
½ dl kokos
2 tsk vaniljpulver
Skölj bönorna noga. Ta ur kärnorna ut dadlarna och lägg i en bunke tillsammans med bönorna. Mixa väl med en stavmixer. Smält chokladen i ett vattenbad (i en skål på kastrull med kokande vatten). Vispa ihop ägg, olja, kokos och smält choklad i en annan bunke. Blanda i kakao, agavesirap (eller honung), bikarbonat och vaniljpulver i bönblandningen. Rör ihop alltsammans. Lägg smeten i en pajform klädd i bakplåtspapper. Sätt in i ugnen på 175 grader i cirka 18 minuter. Det är svårt med tiden eftersom det är så olika från ugn till ugn. Kakan ska gärna vara lite kladdig och min ugn är ganska ”snabb” så jag borde tagit ut kakan lite tidigare. Låt kakan svalna och skär i önskade bitar. Förvara i kylen och servera med hallon och vispad grädde eller vaniljkvarg. Jag gjorde egen vaniljkvarg på kvarg, en skvätt vaniljyoghurt och stevia.