Dinner!

God middag och vin med Maja :)


Kokossmör

Jag har ju använt kokossmör en del på senaste, så här kommer ett inlägg för er som undrar vad det är. Kokossmör har jag nyligen sett på andra bloggar och jag som älskar kokos tänkte att detta måste jag ju testa! Det ska gå och köpa färdigt men går också att göra själv som jag gjorde. Det är bara att mixa kokosflingor tills det blir ett smör, vilket tar sin lilla tid så ha tålamod. När det blivit ett smör är det bara att förvara det i en burk i rumstemperatur. Jag hade ju missat det här med förvaring så jag ställde in mitt i kylskåpet vilket ledde till att det blev stenhårt och blev aldrig mjukt igen. Därför värmde jag det i ett vattenbad och förvarade det sen i rumstemperatur. Det blev dock stelt igen (vet inte om det ska hålla sig rinnande??) men nu värmer jag bara den mängd som jag ska använda :) Funkar perfekt i t.ex. bakning eller till gröt! 
 

Transkribering

God morgon! Sitter just nu i skolan med Emine för att TRANSKRIBERA våra intervjuer wohoo! Alltså fyfan det ska bli så jävla tråkigt haha. Senare idag står date med bästis på schemat och jag hoppas även hinna med att träna men det kan bli lite tajt med tid, Bianca behöver ju också lite sällskap :) Sålänge får ni dagens frukost så hörs vi senare, ciao!
 
Choklad- och kokosgröt gjort på 1 dl fiberhavregryn, 2 dl mjölk, 2 tsk kakao och 1 msk hemmagjort kokossmör. Till gröten hade jag naturell yoghurt blandat med vaniljpulver, toppat med hallon och kokosflingor. Mumma! 
 

Trött tjej

Hej på er! Det måste verkligen vara energikrävande att göra intervjuer för när jag kom hem i eftermiddags när vi genomfört alla intervjuer så deckade jag direkt i soffan! Jag var såå seg när jag vaknade men jag hade bestämt mig för att gå till gymmet och lyckades även tvinga med Sebastian på ett andra pass när han kom hem. Trots att jag var trött så lyckades jag hitta energi och fick till ett bra pass. Dessutom invigde jag mina nya träningstights så det var extra kul att träna :) 
 
Värmer upp med squats 

Brunch

Kolla in goda brunchen som Emine bjudit på!
 
Hemmagjorda knäckebröd, ost, philadelphia, bananpannkakor, nyttiga frukostmuffins med kanel, hemmagjort jordnötssmör, hallon, kiwi, äpple, vindruvor, kvarg, keso, nötter och kaffe 

Intervjudags!

Hej bloggen! Nu är jag hemma hos Emine och väntar på att blir serverad brunch hehe :) Vi ska jobba lite med examensarbetet innan vi ska iväg till skolan där vi bedriver forskningen på, för att genomföra våra intervjuer. Det ska bli skönt att äntligen få de gjorda och gå vidare med nästa steg. Men jag ser iiiiinte fram emot transkiberingen! Man räknar med att 1 timmes intervju tar 8 timmar att transkibera och vi kommer ha cirka 2 timmars intervjuer, jippie.
 
Om intervjuerna inte tar hela dagen så blir det gymmet för min del senare, hörs sen! 
 
Dagens frukost: smoothie gjord på kiwi, banan, hallon, kvarg, mjölk och proteinpulver kiwi & yoghurt 

Barca!

Nu visas Real Madrid - Barcelona här hemma med mina favoritpojkar Sebastian och Mange med gott tilltugg :) ¡Visca Barça!
 
Wasabinötter, annat naturgodis, morot- och gurkstavar med dippa gjord på kvarg, pressad vitlök, chilikrydda, aromat, vitlökskrydda och paprikakrydda

Better Bodies

Hej bloggen! Vid 16-tiden kände jag och Emine att vi var klara för dagen så då mötte jag upp Sebastian i stan för att gå en sväng till fitnessbutiken Budo Fitness och sen till gymmet. Jag har suktat efter ett par kamouflerade träningstights från Better Bodies i flera månader nu men de är så sjukt dyra att jag har hållt mig borta. Men nu kunde jag inte för mitt liv hålla mig längre, de är ju så snygga! Så jag skämde bort mig själv idag och haffade det allra sista paret - i min storlek! Det måste ju vara ödet :) Efter Budo Fitness gick vi till gymmet i stan och körde ett långt pass. Jag slog ihop två av mina pass och körde axlar, bröst, triceps och mage. Väl hemma slängde jag ihop en middag (på helt seriöst 5 minuter) som blev supergod! Gjorde en enkel rätt på renskav och kom fram till att viltkött verkligen är underskattat, det är så gott. 
 
Mina älskade nya träningstights 
 
Wokad rätt på renskav, mirakelnudlar, sugarsnaps, gröna sojabönor och sweet chili sås 
 

Wanties from Cubus


Kvällsgott

Igår lunchade jag och Emine på Max så när Sebastian skulle laga hamburgare till middag igårkväll var jag inte jätte sugen. Därför åt jag lite smått och gott under kvällen istället för middag, just i min smak :D
 
Apelsin och jordgubbar med mjölk
 
Hemmagjort knäckebröd med keso och ägg. Chokladkvarg (gjord på kvarg, mjölk, kakao, stevia och vaniljpulver) med frysta bananskivor, jordnötssmör och kokos

Bananpannkakor med kokossmör och blåbär

God morgon! Imorse kom vår TV tillbaka från verkstaden och yeeeey vilken känsla! Tänk att man kan sakna sin TV så mycket, nu är ordningen återställd :) Hade som vanligt en grymt stressig morgon och nu sitter jag i skolan med Emine. Vi har en deadline idag för oss själva om hur långt vi ska ha kommit eftersom vi ska genomföra våra intervjuer imorgon. Tiden springer iväg om vi har nu mindre än tre veckor kvar till inlämning... Nej nu får jag komma igång med skrivandet, här kommer en dagens frukost så hörs vi säkert snart igen när jag behöver en paus :) 
 
2 små bananpannkakor (1 mosad banan och 2 ägg), kokossmör (kokosflingor mixat till ett smör) och blåbär 

Chokladfluff

Igårkväll när Sebastian gjorde vårt vanliga proteinfluff testade jag att göra ett chokladfluff istället. Det blev gott men faktiskt inte lika gott som vårt caseinfluff. 
 
Chokladfluff
1 äggvita
½ dl kvarg
2 tsk kakao
1 msk jordnötssmör
1 tsk honung
 
Vispa äggvitan till ett fluff och blanda sedan i de andra ingredienserna. Ställ in i kylen eller frysen en stund och toppa eventuellt med något gott. 

Bianca as cowboy

Jag hittade en gammal kul bild på Bianca som jag och Emine har roligt åt nu. Det är en gammal kollega från mitt förra jobb som gjorde den en dag på jobbet när vi hade lite tråkigt :P 
 

Tidig morgonträning

God morgon! Jag sov dåligt inatt och gick upp med tuppen vid 6-tiden så någonting säger mig att jag kommer vara trött senare idag. Stack till gymmet vid halv sju för ett kort men intensivt cardiopass. Har ju inte sprungit sedan jag var sjuk och idag blev premiär. Konditionen var inte densamma men inte helt borta. Det blev en halvtimmes löpning varav ungefär halva tiden HIIT (högintensiv intervallträning). Har precis hällt i mig kaffe och ätit en förvånansvärt god frukost. Testade för första gången att göra davos (över-natten-gryn) på mjölk istället för yoghurt eller kvarg som jag brukar göra. Jag var lite skeptisk till hur frukosten skulle smaka men det blev faktiskt riktigt gott. Och kombinationen med yoghurt till blev också förvånansvärt gott!
 
Nu ska jag göra mig klar och bege mig till skolan där jag ska träffa Emine för att fortsätta med vårt examensarbete. Vi hörs senare! 
 
Davos på mjölk med hallon, kokossmör (bara att mixa kokos till det blir ett smör, men ha tålamod - det tar en stund), yoghurt och pumpafrön. GOTT! 
 
Davos på mjölk
1 dl havregryn/fiberhavregryn
1 dl mjölk
1 msk linfrön
Salt
 
Blanda ingredienserna och låt stå i kylen över natten. Blanda i en liten skvätt mjölk till innan du ska äta det. Toppa med något gott :) 

Garam masala

Tjoho! Ligger just nu med lilla familjen i soffan och kollar på bra serier, bästa kvällsaktiviteten :) Vi var på gymmet en sväng tidigare innan de stängde, det var verkigen helt tomt så det var riktigt skönt. Trots att jag redan kört benpass denna veckan så valde jag faktiskt att träna ben igen istället för axlar eller bröst, eftersom ben är det jag vill fokusera på nu innan våren och sommaren. Jag kommer därför antagligen att lägga om mitt träningsschema lite. Efter gymmet gjorde jag en snabb och enkel indisk gryta :) 
 
 
 
Garam masala gryta
4 kycklingfiléer
1,5-2 msk garam masal krydda*
2 vitlöksklyftor
2,5 dl créme fraiche 
2 paprikor
Salt & peppar
 
Strimla kycklingfiléerna. Stek i panna tillsammans med pressad vitlök, salt och peppar. Krydda med garam masala krydda när kycklingen är klar. Skär paprikorna och tillsätt paprika och créme fraiche, låt puttra någon minut. Detta åt vi med bulgur. 
 

*Garam Masala krydda

1 tsk spiskummin

1 tsk koriander

1 tsk kardemumma

1 tsk gurkmeja

1 tsk malen ingefära

1 tsk paprikapulver

½ tsk chilipulver


Världens godaste knäckebröd

Hej bloggen! Idag har det inte hänt mycket, jag har städat hela lägenheten vilket verkligen behövdes, och jag har bakat nya knäckebröd. Jag har bloggat om knäckebröden förut men om det är någon som fortfarande inte gjort dem så gör det! Det är super enkelt att göra och de är SÅ goda. 
 
Sebastian slutar jobba nu vid 17 så då vi ska sticka iväg till gymmet!
 
 

Knäckebröd (1 plåt)

2 dl valfritt mjöl (majsmjöl, grahamsmjöl, vetemjöl etc.)

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

½ dl linfrön

½ tsk salt

½ dl rapsolja

2,5 dl kokande vatten

 

Blanda alla ingredienserna förutom vattnet i en bunke. Häll sist i det kokande vattnet och rör om. Bre ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ett tips är att kavla ut dagen med bakplåtspapper emellan så får du jämna och fina knäckebröd. Annars går det bra att bara platta ut degen över plåten, men godast blir det om du gör de så tunna som möjligt. När du brett ut smeten kan du om du vill skära rutor för önskad storlek, annars brytar du bara det i bitar när det är klart. Strö eventuellt över flingsalt innan du sätter in det i ugnen. Nu kommer det till att ha de en bra tid i ugnen. Enligt alla recept jag läst ska plåten vara i ugnen i cirka 1 timme och 15 minuter på 150 grader, men detta funkar inte i min ugn då de blir brända direkt. Jag har istället provat mig fram och för min del funkar det bäst med varmluft på 125 grader i cirka 50 minuter.


Helg

HEJ! Hur mår ni idag? Här är det slitet... Igår drack jag vin med Alexandra och Emelie från klockan 19 till 4 på morgonen och då åkte jag och Alexandra hem till mig och sov här. Sen försvann hela denna dagen med soffhäng.  Har inte ens orkat resa på mig för att äta idag och idag har varit en sådan dag när alla har hört av sig och vill träffas ikväll men jag orkar verkligen inte göra någonting. Sebastian är inte hemma idag så jag och Bianca ska ha en tjejkväll framför Melodifestivalen. Jag har syndat till det ikväll med att gå iväg och handla lösgodis, cola light och thaimat :) 
 

Gröt på mjölk

Idag testade jag att koka vanlig havregrynsgröt på mjölk istället för vatten (någon som testat?). Det var riktigt gott! 
 
Gröt på 1 dl fiberhavregryn och 2 dl mjölk. Toppad med varma hallon, jordnötssmör och pumpakärnor 

Biffy Clyro

Alltså. Jag finner inga ord. Biffy Clyro var SÅ jävla bra igår. Det var magiskt! Innan konserten strosade vi runt lite på ströget och åt middag, vi åt de största hamburgarna ever och jag mådde så illa efteråt haha :( Efter middagen tog vi oss till Vega och kl 20 gick förbandet på och en timme senare gick BIffy på. Allt var så bra - de är grymma live, vi hade bra platser långt fram och de hann spela riktigt många låtar. Runt midnatt åkte vi hem och idag är jag lika trött som igår :P Nu ska jag strax sticka iväg till jobbet (sista dagen innan lite ledighet) och efter jobbet möter min vän Alexandra upp mig och vi ska åka hem till en vän för vinkväll :) 
 
 
Jag undrar om det finns någon som orkar äta upp en hel sådan? 
 
Min kärlek <3 
 
 
 
  
 

Köpenhamn!

Jag har sagt det förr och jag säger det igen - jag har världens bästa chef och kollegor! Jag fick sluta tidigare så nu är vi påväg till Köpenhamn för några timmar i det underbara vädret innan konserten :D


Lunch

Dagens lunch på jobbet i brist på annat!


Misslyckade muffins

Jag bakade ju nyttiga muffins till kollegorna i förrgår. Jag testade ett nytt recept som jag hittade men de blev inte alls bra. Jag delar inte med mig av receptet för jag tyckte inte att det blev tillräckligt goda. De var gjorda av banan, hemmagjort kokossmör, yoghurt, äggvita, kokosmjölk, kokosmjöl, mandelmjöl, kakao och bakpulver men blev som sagt inte bra. Det enda goda var fyllningen som jag gjorde på hallon, jordnötssmör och kokosmjölk. 
 
 

Ugnsbakad morotskakagröt

Idag tog jag mig tid att göra en riktigt god frukost - en ugnsbakad gröt med smak av morotskaka!
 
Ugnsbakad morotskakagröt
1 finriven morot
½ mosad banan
1 dl havregryn
1 dl mjölk
1 ägg
Lite hackade valnötter (kan uteslutas)
Kanel, kardemumma, ingefära och vaniljpulver
 
Blanda ihop ingredienserna och häll i en ugnssäker portionsform. Sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter. Jag toppade med vaniljkvarg (kvarg med vaniljpulver och en skvätt mjölk för lösare konsistens) och riven morot. 
 

Idag är ingen vanlig dag!

God morgon! Kombinationen träningsvärk, trött och ont i kroppen efter inventering gör att det känns som att jag blivit överkörd haha. Vi jobbade som sagt till tolv inatt och när jag kom hem var jag så uppe i varv att jag kunde inte sova på länge. Nu blir det strax jobb igen och vet ni vad som händer ikväll efter jobbet? :D Jag och Sebastian ska se Biffy Clyro i Köpenhamn!! Det är ett av mina favoritband och jag fick konsertbiljetter i julklapp, och ikväll gäller det. Jag är såååå taggad. Tyvärr jobbar jag till 18 annars hade det varit mysigt att ha en dag i köpenhamn och äta middag och dricka öl. Men men, vad gör det när jag ska få se Biffy! Jag kommer med andra ord vara borta hela dagen men det kommer ändå upp inlägg sen :) 
 

Smoothie på kokosmjölk

God morgon! Jag vaknade på fel sida imorse så har haft en allmänt dålig morgon... Men jag började dagen med cardio iallafall så det var skönt. Vi tänkte egentligen gå ut och ta en powerwalk men istället gick vi till 24 seven (har 1 månads träning kvar där) och körde cardio där istället. För min del blev det 20 min på crosstrainer och 25 minuter powerwalk på löpbandet. Jag vågar inte riktigt springa än eftersom jag fortfarande hostar, så jag börjar försiktigt. Till frukost idag testade jag att göra en smoothie på kokosmjölk, alltså gissa hur gott det var! Testa testa! Nu blir det strax jobb och det blir en lång dag då vi alla ska jobba till midnatt med inventering. Hoppas ni får en bra dag :) 
 
 
Smoothie gjord på kokosmjölk, frysta hallon, fryst mango, frysta bananskivor och honung. Kaffe till det såklart! 
 

Träning och fläskfilégryta

Hej svejs! För att inte ha tränat på flera veckor och ha en värkande kropp efter jobbet så gick träningen bra! Körde ett rygg- och bicepspass men det var ryggövningarna som gick bra, jag var riktigt svag i armarna. Snart är jag nog back on track :) Efter gymmet slängde jag ihop en snabb fläskfilégryta som jag blev sugen på efter att vi åt något liknande hos Michis i fredags. Eftersom klockan även idag blev mycket så var det inte jätte mycket kärlek i matlagningen, men det blev bra ändå.
 
Efter tjat idag på jobbet om att jag ska baka något nyttigt och ta med mig till jobbet imorgon står jag nu i köket och bakar, vad gör man inte för sina älskade kollegor :) 
 
 
Fläskfilégryta 
En fläskytterfile (eller fläskfilé) cirka 600-800 g 
1 schalottenlök 
1-2 vitlöksklyftor 
300 g champinjoner
1 röd paprika
½ dl rött vin
1 msk koncentrerad kalvfond 
1 burk créme fraiche gourmet konjak kantarell
Cayenne, salt & peppar 
Maizena 
 
Skär fläsfkfilen i skivor. Stek i en panna och krydda med cayenne, salt & peppar. Lägg åt sidan. Hacka lök och vitlök, skär champinjoner och paprika och fräs allt i en panna. Lägg köttet och grönsakerna tillsammans i pannan, tillsätt vinet och buljongen, låt puttra några minuter. Lägg sist i créme fraiche och låt puttra några minuter till. Red med maizena och smaka eventuellt av med kryddor. Detta åt vi med mirakelnudlar! 
 

Flowers

Tjoho! Nyss hemkommen från en lång dag på jobb där jag har inventerat hela dagen. Nu ska jag pallra mig iväg till gymmet, vi får se hur mycket kraft jag har kvar i kroppen idag till ett träningspass. Jag kan säga att ryggen får ta en del stryk under inventeringen. Fick fina blommor idag av finaste Michis för att jag hoppade in och jobbade för henne i lördags <3
 
Tänk att man kan bli så glad över att få blommor :) 
 
Sociala gänget på lunchen :P (Visst har vi en fin vägg i köket?) 

Paulúns granola

Igår hade jag ingen lunch med mig till jobbet och istället för att köpa med mig mat köpte jag yoghurt och Paulúns nya granola som jag velat testa. Jag brukar ju alltid göra min egen granola men tänkte att det kunde vara kul att testa någon av Paulúns nya. Det har kommit ut tre granola-smaker och jag valde att testa kakao och hallon. För att inte vara hemmagjord var den faktiskt god, men min är såklart godast :) Men ibland orkar jag inte göra ny müsli så då kommer jag nog ha denna som alternativ. Vill gärna testa de andra smakerna också. 
 
Förresten så har jag ordnat en ny kategori till er! Den heter Produkter och där har jag samlat alla matprodukter som jag skriver om/tipsar om. Klicka gärna in och kika :) 
 
 

Kiwi med skal

God morgon! Hade gärna sovit några timmar till men om en liten stund är det dags för jobb. Gissa om jag har träningsvärk i benen idag? Jag kan säga att jag är glad att vi har en handdukstork i väggen fram toaletten hemma och handikappstoalett på jobbet, så att jag kan sätta mig och resa mig upp utan att be någon om hjälp :P
 
Från det ena till det andra så vet vi ju alla att kiwi är nyttigt. Men om man vill få i sig extra mycket nyttigheter ska man tydligen äta kiwi med skalet på eftersom det innehåller massa fiber, c-vitamin och järn. Jätte knäppt tyckte jag till en början men det var inte alls så farligt som jag trodde och jag har även upptäckt att det är väldigt vanligt att folk äter kiwi med skalet på - inte bara för att det är nyttigt utan för att då slipper man ju skala! Skönt för en latmask som mig. 
 
Keso- kvarg- och yoghurtblandning toppad med kiwi med skal, jordgubbar och linfrön. 
 

Gymmet!

Hej! Vet ni vad jag har gjort ikväll? Tränat!! Jag kände mig tillräckligt frisk för att göra ett nytt försök med att träna och det gick bra! Äntligen tillbaka :D Jag körde ett riktigt hårt benpass så nu är jag helt död. Bilden nedanför talar ganska mycket för sig själv hur död jag var efter passet eftersom jag står hängandes med öppen mun haha. Det blev ett långt och sent träningspass så vi slängde ihop en middag på 10 minuter som vi precis ätit. Jag hatar att äta middag sent, men äta bör man annars dör man :) Gott blev det iallafall. 
 
En utmattad Josie 
 
Wokade mirakelnudlar, champinjoner, paprika, lök, zucchini, kalkonkorv och teriyakisås
 

Gott fluff!

Gårdagens kvällsfluff var riktigt mumsigt! 
 
Proteinfluff
1 dl casein double rich chocolate
1,25 dl vatten
 
Vispa med en elvisp och sätt in i kylen en liten stund. Jag toppade med färska jordgubbar, gooooott! 

Frukost och jobb

Nu ska jag strax iväg till jobbet, tänkte bara lägga upp dagens frukost först! 
 
Gröt gjord på 1 dl fiberhavregryn, 2 dl vatten, 1 msk hemmagjort jordnötssmör och en äggvita. Toppad med keso, jordgubbar, äpple och lite ringlad honung. 

Morgon-PW

God morgon fina ni! Hur mår ni? Jag mår ganska bra! Idag är jag inne på min fjärde sjukvecka men nu börjar jag äntligen må bra igen. Därför tänkte jag att jag skulle försöka komma igång lite försiktigt med träningen så klockan 7 idag gick jag och Sebastian ut på en 45-minuters powerwalk. När vi väl kom ut upptäckte vi dock att det regnade så det var lite jobbigt men det var bara att bita ihop.
 
Denna veckan har vi inventering på jobb så jag kommer jobba varje dag denna veckan. Det kommer vara oregelbundna tider, någon dag kommer jag börja jobba klockan 8 och någon dag kommer jag jobba till midnatt. Så om ni undrar varför jag kommer vara lite frånvarande så vet ni varför. Examensarbetet blir lite lidande men jag får helt enkelt jobba hemifrån den lilla tiden jag inte på jobb. 
 
Hej mitt vinterland! 

Pannacotta på kokosmjölk

Jag älskar verkligen pannacotta och tycker att det är jätte roligt att testa nya varianter. Denna gången blev det pannacotta gjord på kokosmjölk istället för grädde. Det var faktiskt väldigt gott! Spännande smak som ni verkligen borde testa. Man kan även ta hälften kokosmjölk och hälften grädde, men jag gjorde enbart på kokosmjölk. 

 

 

Pannacotta på kokosmjölk, 2 stora eller 4 små portioner

400 ml kokosmjölk av den krämiga varianten

2 gelatinblad

1 tsk pressad lime

Ev. någon form av sötning. Beroende på om man vill ha socker eller inte kan man använda cirka ½ dl stösocker eller stevia. Detta kan man komplettera med 1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker för vaniljsmak. Eller bara lite honung eller agave för sötma.

Ev. något att toppa med. Jag tänkte använda hallon men de var tydligen slut så det fick bli granatäppelkärnor 

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp kokosmjölken med limen och låt småputtra i några minuter. Dra bort från värmen och rör i galatinbladen, rör runt tills de löst upp sig. Häll upp i glas/formar och låt stelna några timmar kylen. Hur lång tid beror på hur mycket pannacotta du har i varje glas, men ungefär 3-4 timmar. Innan servering: pressa över lite lime och dekorera med bär eller liknande. 


Chevrépotatisgratäng, entrecote, rödvinsås, bea och ugnsrostade grönsaker

Vi äter väääldigt sällan en köttbit här hemma. Det blir ofta kyckling, fisk och nötfärs. Dels för att jag inte tycker att det är jätte gott och dels för att jag inte är en höjdare på att tillaga kött, eftersom jag inte är van. Men jag tänkte att det kan vara trevligt med en stek och lite mer vardagslyx eftersom jag aldrig lagar det, så det fick det bli. Men mycket riktigt såg låg köttet på några sekunder för länge så det blev well done. Men allt annat blev väldigt gott! Jag fuskade med färdig chili-bea men gjorde min egen rödvinsås som blev grym. Jag vet att potatisgratängen inte ser fantastik ut men den smakade iallafall fantastiskt. Var grymt stressad och slängde ihop dem snabbt så det ser ut som de gör, men gott blev det! 
 
Chevrépotatisgratäng i portionsform (fyllde upp lite för mycket som ni kan se), entrecote, rödvinsås, chilibearnaise och ugnsrostade tomater, rödlök, zucchini, paprika pch färsk sparris. 
 
Chevrépotatisgratäng i två små portionsformar
4 potatisar
1 liten schalottenlök
1 vitlökslyfta
2 dl vispgrädde
Chevré
Riven ost
Salt, peppar och gurkmeja
 
Skala potatisen och skär i skivor. Hacka lök och vitlök, blanda i en skål med grädde och kryddor. Varva potatis, chevré och gräddblandningen i ugnsformar. Toppa med lite riven ost. Sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 30-40 minuter tills potatisen är klar. 
 
Rödvinssås 
1 schalottenlök 
2,5 dl rött vin
1,5 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk soja
1 msk balsamvinäger
1 msk socker
Peppar
Maizena 
 
Hacka löken och stek i smör. Tillsätt socker och peppar och låt fräsa med tills sockret börjar få brun färg. Tillsätt vin, vatten, fond, soja och balsamvinäger. Koka upp och låt koka i cirka 15 minuter. Sila såsen och red sedan till önskad tjocklek. Grymt god! 
 
 

Sparrissoppa

Förrätten jag lagade i torsdags blev en fantastiskt god sparrissoppa!
 
Sparrissoppa, 4 små portioner 
300 g färsk grön sparris
1 gul lök
3 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
½ dl vitt torrt vin
5 dl vatten
Socker, salt & peppar
 
Skala sparrisen och skär i bitar. Koka i saltat vatten tills sparrisen är mjuk, cirka 3 minuter. Häll av vattnet men spara gärna allt eller delar av vattnet för att använda senare istället för vanligt vatten. Fräs sparris och hackad lök lite snabbt i smör utan att de får färg. Tillsätt vatten, buljongtärning, vin och grädde. Koka upp och låt koka i cirka 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker. Mixa soppan slät och om du vill ha den helt slät kan du även sila den. 

Tre-rätters

Hej bloggen! Det var en tung dag på jobbet igår då jag var väldigt trött och sliten från gårdagen, men det gick bra ändå. Min farmor, farfar och kusin var nere från Kalmar och hälsade på i helgen och hela familjen skulle äta på Bullen tillsammans igår. Jag och Sebastian var redan bortbjudna så vi träffades på Bullen tidigt så att vi kunde vara med på en förrätt iallafall innan vi behövde gå. Efter förrätten mötte vi upp Andreas och Hanna i Lund för att ta oss hem till David och Sara där det bjöds på god tre-rätters, god dryck och spelkväll. Det har blivit många tre-rätters för oss denna veckan, snacka om lyx ;) Det har varit lite för mycket alkoholintag för min smak de senaste dagarna, men det har varit väldigt trevligt! 
 
Jag lägger strax upp recepten på min tre-rätters från i torsdags :) Här kommer några (inte så roliga men ändå) bilder från helgen. 
 
Någon ville fylla mig...
 
Mysan var också med på middag 
 
Törstig 
 
 
 
 

Weekend

God morgon! Vi hade en grymt trevlig kväll hos Michis igår med mycket skratt. Vi åt tre-rätters och drack gott tills vi runt 3-tiden tog oss hem till Malmö igen, gick in och vände på nattklubben Koi och sen hem. När jag var påväg hem inatt fick jag ett samtal om att jag måste hoppa in och jobba idag, jag kan säga att det kommer vara en tuff dag då jag inte mår jätte bra. Efter jobbet ska vi träffa familjen en snabbis och sen iväg på middag hos vänner. Har med andra ord en lång men trevlig dag framför mig. Hoppas ni får en fin dag!


Yesterday

Heeej! Jag vet att jag skrev igår "vi hörs sen" men jag räknade inte riktigt med att det skulle ta 4 timmar att laga middagen och göra mig iordning :P Vi hade en såå mysig kväll igår och maten för supergod förutom att köttet blev lite överstekt, det där med kött är inte riktigt min grej. Sebastian kom hem halv nio efter att ha varit bortrest med jobbet, och då hade jag lagat tre-rätters, klätt upp mig lite extra och gjort det mysigt här hemma med tända ljus, rosa godis, cheez heartz (ostbågar är det bästa Sebastian vet i hela världen) etc. Vi deckade dock tidigt efter några glas rödvin :P Man kan ju såklart lyxa till det vilken dag som helst, vilket vi också gör, men det passade ju bra att Sebastian hade varit bortrest OCH att det var alla hjärtans dag :)
 
Nu ska jag iväg till jobbet och direkt efter jobbet ska vi hem till Michis för personalfest så kikar jag inte in en snabbis ikväll så hörs vi imorgon. Imorgon ska jag försöka lägga upp recepten från middagen också :) Sålänge får ni nöja er med dagens frukost!
 
Banan- och blåbärspannkaka gjord på ½m mosad banan, 1 ägg och ½ dl blåbär, toppad med kvarg blandat med proteinpulver vanilj & skogsbär och en skvätt yoghurt. Och så lite blåbär på toppen :) Mums! 
 
 

Valentine's day

God morgon! Och glad alla hjärtans dag :) Jag bryr mig väl egentligen inte så mycket om alla hjärtans dag för givetvis visar jag och mina nära varandra kärlek alla dagar året runt, men jag ignorerar inte dagen för det. Jag tycker att det är lite skoj att göra något av det. T.ex. gjorde jag en alla hjärtans dag-frukost till mig själv imorse och jag kommer väl lyxa till det lite extra ikväll till mig och Sebastian. Sebastian är iväg några dagar med jobbet och kommer hem ikväll, så det blir en sen middag när han kommer hem. 
 
Igårkväll mötte jag upp min vän Alexandra för att ta EN öl på Lilla torg. En öl blev två och två öl blev tre och det blev midnatt. Jag var liiite trött imorse när klockan ringde 6.30. Jag var hos läkaren imorse och jag blev återigen påmind om varför jag aldrig går till läkaren - de kan ju ändå inte hjälpa mig! Jag har ett virus och råden var: ta det lugnt, ta alvedon, drick te och träna inte. Jag kunde få hostmedicin om jag ville men den kan jag inte ta på dagarna då det är morfin i och man blir jätte trött. Så det är bara att leva med det och hoppas att jag blir frisk SNART.  
 
Nu sitter jag på skolan för examensarbeteplugg och vi försöker ta oss igenom de hinder som uppkommit så vi har det lite tufft, men det ska nog gå vägen. Vi hörs sen! 
 
Alla hjärtans dag frukost: rosa kvarg- och yoghurtblandning med proteinpulver jordgudd & vit choklad. Toppad med färska jordgubbar och kokos. 

Oops!

Attans, vi skulle ju bara ta EN öl. Nu är vi uppe i några fler. Jag som ska till läkaren kl 8 imorgon för att jag är sjuk haha :(


Nytt casein

Vi fick hem en leverns häromdagen med nya casein-smaker och testade att göra ett proteinfluff häromkvällen med vaniljcasein och frysta hallon. Det var inte riktigt min grej, det ser godare ut än vad det var... Det blir nog inte den varianten fler gånger för min del. 
 

Morotskakagröt

God morgon! Ska strax iväg till skolan för att jobba med examensarbetet. Jag väntar på ett vitkigt mail som är avgörande för hur vi ska gå vidare med vårt arbete så det är lite nervöst. Önska oss lycka till :) Gjorde en gröt imorse som påminde om en morotskaka :D Men det blev alldeles för mycket gröt för min del haha. 

Morotskakagröt, en STOR portion
1 dl fiberhavregryn
2 dl vatten
1 finriven morot (spara lite till garneringen)
½ mosad banan
1 tsk kanel
1 krm vaniljpulver
½ krm malen ingefära
½ salt
 
Koka en gröt på ovanstående ingredienser i en kastrull. Jag rörde som vanligt i en äggvita när gröten var klar. Jag toppade med kvarg blandat med vaniljpulver och lite honung, riven morot och hackade valnötter. 

Ensam hemma

Jag är ensam hemma vilket innebär frukost till middag! På menyn för mig stod pannkakor :D Bananpannkakor är ju som ni vet mina favoriter (kom på nu att det var faktiskt längesen jag åt det) men jag brukar testa nya nyttiga pannkaksrecept och även ikväll blev det ett nytt recept. Inte riktigt den typen av pannkakor jag brukar göra, de var väldigt fiberrika, men de var goda de med :) Pannkakorna som blev över äter jag kalla imorgon, säkert gott det med. 
 
Nyttigare pannkakor, 4 stycken
2 ägg
2 dl grahmansmjöl (eller annat mjöl)
1,5 msk linfrön
4 dl mjölk 
Lite salt
 
Vispa ihop ägg, mjöl, linfrö, salt med hälften av mjölken till en jämn smet och vispa sedan ner resten av mjölken. Stek 4 pannkakor i en panna i lite smör eller olja. Jag åt mina med kokoskvarg (kvarg blandat med kokosflingor) och mixade frysta jordgubbar. 

Today is the day

Idag är det dagen då min fina älskade Sara flyttar till Australien. Inte för gott (hoppas jag!), men hon kommer inte hem på väldigt länge. Jag kan inte beskriva hur mycket jag kommer sakna henne. Vi kommer säkert att prata nästan varje dag och skypa ibland, precis som vi gjort när hon varit iväg tidigare, men det kommer såklart inte vara samma sak. Det kommer att kännas... tomt... Jag är såklart jätte glad för hennes skulle och tiden kommer säkert gå fort <3 
 
Jag, Sara och Bianca :) 

Nyttiga semlor

Så! Nu har vi testat semlorna och de var faktiskt inte så dumma! Smakar inte riktigt som semlor, mestadels för att själva bullen hade ganska fast konsistens istället för en vanlig luftig semlabulle. Men det var gott och ett bra alternativ idag på fettisdagen om man inte vill äta en vanlig semla :) 
 
Nyttiga semlor
 
Bullarna
250 g kvarg
1 dl havremjöl (finns att köpa färdigt annars är det bara att mixa havregryn till ett mjöl)
½ dl rismjöl eller annat mjöl (jag använde grahamsmjöl) 
½ dl proteinpulver vanilj
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
2 msk stevia strö
 
Blanda ihop ingredienserna i en skål. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper (jag gjorde 3 stycken). Sätt in i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter beroende på storlek (eftersom jag gjorde stora hade jag mina inne i 25 minuter). Låt svalna. 
 
Mandelmassan
¾ mandelmjöl (finns att köpa färdigt annars är det bara att mixa mandlar till ett mjöl)
1 msk stevia strö
1 msk mjöl
Ev. kanel och/eller kardemumma
 
Blanda ingrediserna i en skål och låt stå i 10-15 minuter. 
 
Keso/kvarg-krämen
250 g keso eller kvarg
½ tsk vaniljpulver
1 msk stevia strö
 
Om du använder keso: mixa till en slät kräm. Annars är det bara att blanda ihop ingredienserna. Jag använde kvarg och hade en liiiten klick yoghurt i för att den inte skulle vara så tjock. 
 
När semlorna svalnat: skär av ett lock, gröp ur ett litet hål ur bottnen och fyll med mandelmassan. Lägg på keso/kvarg-krämen och lägg på locket. Om du har sockerfritt florsocker kan du pudra med det. 
 
 
Receptet kommer från Tasty health 

Fettisdagen

God morgon! Idag gick jag upp tidigare än jag brukar för att försöka att för en gångs skull vara i tid, än så länge går det bra :P Jag ska träffa Emine klockan 9 som vanligt i skolan och eftersom det är fettisdagen ska jag ta med mig nyttiga semlor till henne och mig! Har bakat bullarna och gjort innehållet så ska bara sätta ihop dem innan jag går och försöka komma på något sätt att transportera dem på. 
 
Så, dagens frukost och sen ska jag fortsätta att göra mig klar! 
 
Gröt gjord på 1,5 dl fiberhavregryn, 2,5 dl vatten, salt, kanel och äggvita. Toppad med rivet äpple och linfrön

Proteinbollar

Ikväll har Sebastians kollegor som sagt varit här hemma, vi åt tillsammans och sedan hängde de i vardagsrummet och jag underhöll mig i köket :D Jag provade att göra nyttiga semlor till imorgon (återkommer imorgon med resultat) och improvisade fram proteinchokladbollar som fick godkänt av alla! De ville till och med ha med dem till jobbet imorgon :) 
 
Nu ska vi ta fram fluffet som står på kylning och kolla på ett nytt avsnitt The walking dead! 
 
Proteinchokladbollar
1 dl proteinpulver choklad
2 dl havregryn
1 msk linfrön
1-2 msk jordnötssmör
½-1 msk kakao
½ dl vatten
Ev. kokos att rulla i 
 
Jag höftade väldigt mycket med måtten, är inte helt hundra på dem så sorry för ej exakt mått men jag slängde i hejvilt! Ni kan ju utgå från mitt recept och testa er fram till en bra konsistens (tänk vanliga chokladbollar) och smaka av hur mycket kakao och jordnötssmör ni vill ha i. 
 
Blanda ingredienserna i en skål och rulla i kokos. Sätt in i kylen. 
 
 

Proteinfluff

Tänkte visa mitt goda kvällsmål från igår, proteinfluff och te :) 
 
Proteinfluff
1 dl casein (double rich chocolate) 
1,25 dl vatten
 
Vispa med en elvisp tills det blir ett tjockt fluff! Ställ in i kylen en liten stund innan servering. Jag toppade med banan och kokos men är även gott med andra bär eller frukter. (Ja, visste ni att banan är ett bär? Och en ört!)

Long day

PUH vad trött man blir av hel dag i skolan med böcker och framför datorn, jag är helt slutkörd! Efter skolan gick jag och solade och har precis tagit en lång och härlig dusch. Senare ikväll kommer Sebastians kollegor hit så jag får nog göra mig iordning igen haha :) 
 
Förutom att ha pluggat hela dagen så har jag faktiskt varit duktig och bokat in två tider, ett läkarbesök och ett PT-pass längre fram. Jag går aldrig till läkaren men eftersom jag varit sjuk så länge nu och har ont i lungorna så ringde jag faktiskt och bokade en tid, fick ett inbokad besök hos en lungspecialist på torsdag. Och från läkartid till PT-tid; när jag blev medlem på SATS så fick man 3 tillfällen med en personlig tränare och jag tänkte att det kunde vara kul :) Har spanat in vem på gymmet jag vill ha och bokade in första lediga tiden hon hade vilket är i början på mars. Jag lär ju vara frisk då :) 
 
Vi har varit riiiiktigt effektiva idag ;) Nä, skämt och sido så har vi faktiskt fått en del gjort trots många pauser och skrattattacker :P 
 

Proteindavos

God morgon! Måndag igen, vilket innebär tillbaka till skolan med Emine för att jobba på vårt examensarbete. Vi har inte börjat skriva än så det kanske är dags för det idag :) Jag har bokat in mig på pass denna veckan på SATS västra hamnen eftersom det ligger vid min skola och jag har inte testat det gymmet än, så jag bokade in denna veckan för att jag tänkte att jag skulle vara frisk vid detta laget. Men icke! Får avboka det nu :( Annars är det perfekt att träna i västra hamnen direkt efter skolan istället för att gå hem om och sen ta sig till Mobilia. 
 
Jag åt en riktigt mumsig frukost idag, som jag förberedde igår. Nämligen en ny variant av davosgröt! 
 
Proteindavosblanda ihop 1 dl fiberhavregryn (eller vanliga havregryn), 1 dl yoghurt, 1 dl kvarg och ½ skopa proteinpulver kiwi & yoghurt. Låt stå i kylen över natten. Om du tycker den är lite tjock på morgonen kan du hälla i en liten skvätt yoghurt till. Detta toppade jag med mango och granatäppelkärnor. 

Kylskåpsrensning=ugnsomelett

God kväll! Ikväll blev det en väldigt enkel middag i form av ugnsomelett som blev resultatet av en kylskåsrensning. Det blev riktigt gott och det är ett bra sätt att vi bli av med allt smått i kylen, borde göras oftare! Jag gjorde omeletten på salami, champinjoner, gul lök, vitlök, tomat, riven ost, ägg och mjölk eftersom det var det som fanns hemma men det finns givetvis hur många olika sätt som helst att göra den på, beroende på vad som finns hemma. Exempel på annat som nog hade varit gott att ha i är skinka, kyckling, purjolök, fetaost, broccoli, babyspenat etc. Det är nog även gott att ha en klick keso vid sidan om men keson var slut här hemma. 
 
Ugnsomelett med salami och champinjoner 
Salami (någonstans mellan 100-200 g)
Champinjoner (någonstans mellan 200-300 g)
1 tomat
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 ägg
1 dl mjölk
1 tsk sambal oelek
Timjan, salt & vitpeppar
1 dl riven ost
 
Strimla salamin, skär champinjonerna, hacka lök och vitlök. Stek tillsammans i en panna på hög värme och häll över i en ugnsform. Hacka tomaten och lägg i ugnsformen. Blanda ägg, mjölk, sambal oelek och kryddor i en skål. Häll över äggblandningen i ugnsformen och strö över liten riven ost. Sätt in i ugnen på 200 grader tills omeletten är fast och fått fin färg, cirka 25 minuter. 

Nytt i garderoben från Cubus

En transparent blus i aprikosfärg
 
Midjekjol i vitt och marinblått mönster 

Nyttiga cupcakes till frukost eller mellis

Hej bloggen! Vi hade en jätte trevlig kväll igår men min kropp tyckte nog inte att det var så bra idé att dricka alkohol när jag inte är frisk, mår inte direkt toppen idag. Vi hade fem vänner över hos oss och vi hängde här till 1-tiden och sedan var vi på Grand tills de stängde kl 3. Stackars Sebastian som jobbar idag :( Jag slappar iallafall i soffan, skön söndag. Men förutom slapp har jag gjort mig en god frukost, frukostcupcakes! De funkar givetvis bra som mellanmålsmuffins också :) 
 
Nyttiga cupcakes! Frukostmuffins toppade med kiwikvarg (kvarg blandat med proteinpulver kiwi & yoghurt) och granatäppelkärnor
 

Frukostmuffins

2 ägg

1 dl fiberhavregryn

2 msk valfritt mjöl (jag använde grahamsmjöl)

1 tsk bakpulver

1 mosad banan

4 tsk kanel

2 msk olja (olivolja, rapsolja, solrosolja eller kokosolja)

Salt

 

Vispa äggen för hand i en skål och blanda i de andra ingredienserna. Lägg upp i muffinsformar och sätt in i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader.


Lördagkväll

Ville bara kika in och önska er en trevlig lördagkväll :) Vi väntar på några vänner som kommer hit strax för lite drinkar och sen ska vi vidare ut för lite mer drickande. Vi hörs imorgon!
 
Hej från oss! (fulla på nyår :P) 

Leverans från fitnessguru

Jag hade fortfarande kvar proteinpulver hemma men det var ett tag sedan vi hade mirakelnudlar så jag beställde en stor leverans av det från fitnessguru.se och passade samtidigt på att beställa en låda med proteinbars och även två paket proteinpulver när det ändå blev fraktfritt :) Jag har skrivit om alla produkter tidigare men för er som har missat så är mirakelnudlarna helt kalorifria! Vilket mirakel, eller hur? ;) Inte särskilt goda men funkar som ett komplement till god mat om man vill undvika pasta och nudlar. Dyra som fasen men det får det väl vara värt. Jag har tidigare ätit proteinbars från Gymgrossisten som var jätte goda men denna gången blev det från fitnessguru som också är jätte goda! Perfekt mellanmål om man är ute på språng (kommer alltid ha en i väskan) eller helt enkelt om man är sötsugen. Beställde även mitt favoritprotein vanilj & skogsbär som helt klart är det godaste jag testat, men tänkte att det kan vara kul att testa något nytt så det blev även en kiwi & yoghurt. Jordgubb & vit choklad är också jätte god men den var slut, har dock lite kvar hemma :) Har även testat choklad & hasselnöt som jag inte tycker är så gott att dricka men gott att ha i gröt, nyttiga kakor etc. 
 
25 paket mirakelnudlar (eller fitnessnudlar som de från fitnessguru heter), 20 proteinbars och 2 kg proteinpulver

Yummie!

Brunch helt i min smak!
 
Fil med hemmagjord müsli och hallon, hemmagjort fröknäckebröd samt hembakat bröd med bland annat valnötter, gojibär och aprikoser i. Kaffe, juice och ägg på det, yum! 

Avskedsbrunch

Hej på er denna vita snöiga lördag! Åtminstone här nere i Malmö :) Jag är faktiskt lite småstressad, jag tror alltid att jag har all tid i världen på morgonen :P Som ni vet flyttar min fina vän Sara till Australien på tisdag så idag klockan 12 ska hon ha avskedsbrunch hemma hos sig. Och hon bor utanför Malmö så jag måste verkligen börja göra mig klar! Trots att vi ska äta brunch så har jag för-ätit lite frukost för jag vaknade klockan fem (!!) imorse så var ganska hungrig innan :) 
 
Blåbärskvarg (kvarg mixat med blåbär) varvat med naturell yoghurt och hemmagjord müsli 

Proteinchokladglass

Ikväll testade vi att göra proteinglass på vårt casein och det blev jätte gott!! Perfekt helggottis om man vill äta nyttigt. Vi syndade dock med lösgodis tidigare ikväll... 
 
Det kommer bli mycket proteinglass på kvällarna i fortsättningen för det var verkligen en höjdare. Testa testa testa! Man kan göra proteinglass på hur många sätt som helst och vi kommer prova att göra andra varianter. Om någon av er har recept på god proteinglass får ni gärna dela med er. 
 
Proteinchokladglass med kakaonibs och kokos (dumma skuggor på bilden!) 
 
Proteinchokladglass, 2 portioner 
2 äggvitor
4 tsk stevia strö
200 g kvarg
1 dl casein double rich chocolate
4 msk mjölk
 
Vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt vitt skum. Tillsägg stevia och kvarg och vispa ihop. Rör sist ner casein och mjölk, blanda ihop. Sätt in i frysen tills det blivit till glass! (cirka 1-2 timmar). Rör helst runt då och då. 
 

Fredagkväll

Hej! Jag var riktigt seg på jobbet idag och det var dessutom en lugn dag, men det var mysigt att vara med tjejerna :) Efter jobbet hämtade jag ut paket från Fitnessguru på 14 (!!) kg, snacka om att det var tuuungt att bära hem! Visar varorna imorgon. Vi har precis ätit low carb wrap med falafel och nu är det gladiatornerna på tv! En mysig slapp-fredag-kväll väntar, hoppas att ni också får en bra fredagkväll. 
 
Low carp wrap med hemmagjord falafel, sallad, gurka, tomat, jalapeños och hemmagjord tzatziki. 
 
Low carb wrap
2 äggvitor
2,5 msk valfritt mjöl (jag använde grahamsmjöl)
Valfria kryddor (jag använde vitlökskrydda, salt & peppar) 
 
Mixa ingredienserna med en mixer tills det blir en slät smet. Stek i en panna med olja, några minuter på varje sida (försök föredela smeten i pannan så att den blir så stor och tunn som möjligt). 
 

Fredag och sovmorgon

Hej! Börjar jobba klockan 12 idag så jag ställde klockan på 9 och tog en sovmorgon, så skönt. Idag hade dock varit en perfekt förmiddag för träning innan jobbet :( Trots att jag ser fram emot att jobba för att träffa tjejerna så ska det bli jobbigt för jag mår alltså inte bra. För några dagar sedan skrev jag ju att jag inte mådde dåligt längre utan bara var förkyld och hostade, men nu mår jag dåligt igen. Har även ont i lungorna, bör man uppsöka läkare då? Nåväl, det är en kort jobbdag iallafall och sen får jag ta det lugnt ikväll. Ha en bra fredag så hörs vi sen! 
 
Hej från mig! :) 
 
Kanel- och kardemummagröt toppad med blåbärsfluff, valnötter och kokosflarn. 
 
Gröten gjorde jag på 1,5 dl fiberhavregryn, 2,5 dl vatten, kanel, kardemumma och äggvita. 
 
Fluffet gjorde jag genom att mixa frysta blåbär med vaniljproteinpulver och en skvätt mjölk, som jag sedan vispade ett par minuter med elvisp. 

Fisk- och räksoppa

Fisk- och räksoppa

½ purjolök

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2-3 morötter

1 tsk tomatpuré

1 liten eller ½ stor burk krossade tomater

2 tsk timjan

2 tsk basilika

3 dl torrt vitt vin

2 fiskbuljongtärningar

2, 5 dl matlagningsgrädde

6 dl vatten

4 torskfiléer eller ett frysblock (ca 400 g)

2 laxfiléer

400 g räkor

Salt & peppar 

 

Skala och skär morötterna i slantar, strimla purjolöken, hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Fräs tillsammans i en stor gryta i smör eller olja och krydda med timjan och basilika. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vin och buljongtärningar. Koka upp och låt koka i ett par minuter. Häll i grädde och vatten, låt sjuda i ca 15 minuter. Skär fisken i kuber och lägg i soppan. Låt småputtra i ett par minuter tills fisken är klar, cirka 5 minuter. Skala räkorna,  ta bort soppan från värmen, lägg i räkorna och smaka av med salt och peppar. Jag serverade med en klick turkisk yoghurt till. 


Tjockisen inom mig har talat

Idag när jag var i affären så började 500-kilos-människan inom mig dregla efter att ha sett dessa delicatobollar. Så.jävla.gott. Någon som testat? Den nyttiga människan inom mig vann idag kampen men en vacker dag ska jag testa dem. 
 

Usports

Hej bloggen! Mötet gick jätte bra! Inte nog med att vi fick ett godkännande att göra studien så ska även den biträdande rektorn ordna intervjupersoner till oss, skönt att vi slipper det extra-arbetet :) När jag ändå hade bil och körde i krokarna passade jag på att köra in om Usports som är en gigantisk sportbutik som ligger i utkanten av Malmö. Jag blev dock måttligt besviken på utbudet, kan vara för att det är precis efter rean nu. Får väl ge de en chans till när vårkollektionerna kommit in. Men jag fick iallafall med mig tre par löparstrumpor hem, denna gången från Reebok. Jag använder ju alltid löparstrumpor från Nike annars, men tänkte testa Reeboks eftersom de var rosa och fina :) Nu har jag precis varit i mataffären TVÅ gånger och handlat, eftersom när jag kom efter första gången kom jag på att jag endast handlat hälften av sakerna jag skulle handla. Förvirrad tjej? Nu är allt handlat och jag ska strax sätta igång och laga en fisksoppa! 
 
 
Nya träningsstrumporna. Fina va? :) 

Brunch

Emine bjuder på brunch! 
 
 
Havregrynsgröt, kvarg med blåbär och hallon, bananscones, finn crisp, hemmagjort jordnötssmör, hemmagjort hasselnötssmör med kakao, avokado, vindruvor, nötter, kaffe och juice. En frukost helt i min smak, jag är nöjd kan jag säga :D 
 

Möte

God morgon! Sitter just nu och dricker den godaste smoothien ever, mmm den blev så god! Ska strax iväg till pappas jobb och hämta hans bil för att köra hem till Emine och i eftermiddag ska vi köra till en skola där vi ska på möte med biträdande rektorn. I vårt examensarbete vill vi nämligen göra en studie på en skola och ska därför på möte och diskutera den forsking vi vill bedriva. Så nu får vi hålla tummarna att vi får ett OK, annars måste vi börja tänka om. Nu ska jag röra på mig, ha en fin dag! 
 
Söta Bianca låg kvar och sov i sängen imorse efter att jag och Sebastian gått upp <3
 
Smoothie gjord på frysta blåbär, frysta hallon, proteinpulver vanilj & skogsbär, äggvita, mjölk och lite kvarg. 

Zlatan vs. Messi

Hej! Jag har känt mig LIKBLEK ett tag nu och käftsmällen kom igår när Sebastian tog en bild på mig påväg till gymmet som jag tänkte lägga upp här på bloggen, men kunde inte lägga ut den för jag var såå blek. Därför stack jag och solade efter skolan idag, men blev måttligt besviken när de satt en maxtid för solning på 15 minuter :( Känner mig lite fräschare iallafall men behöver nog en solning till! Senare blev jag bjuden på hemmagjorda hamburgare av mannen, så sjukt gott. Under kvällen har Sara varit här hemma och det var mysigt att umgås lite, jag har lite förträngt att hon faktiskt åker till Australien under en lång tid, på tisdag. Men jag träffar henne på lördag igen <3
 
Nu: Sverige vs. Argentina! Med andra ord; Zlatan vs. Messi. Till matchen har vi laddat upp med naturgodis och cola light :) 
 

Plugg!

Här sitter vi och pluggar för fullt :) Eller nja, det blir mest skitsnack och kaffedrickande :P Men vi känner oss duktiga iallafall som sitter i skolan! 
 

Tidigare morgon och roligare frukost

God morgon! Nu ska jag iväg och träffa Emine igen på skolan för examensarbete. Idag ställde jag klockan på 7 istället för 7.30 som igår för att hinna med en lite roligare frukost idag. Och resultatet blev en god gröt med ett gott proteinfluff på men som inte blev så fluffigt då jag inte orkade vispa mer :P 
 
Vanilj- och kardemummagröt toppad med hallonfluff och granatäpplekärnor. 
 
Gröten gjorde jag på 1 dl fiberhavregryn, 2 dl vatten, salt, kardemumma, vaniljproteinpulver och äggvita. 
 
Fluffet gjorde jag genom att mixa frysta hallon med vaniljproteinpulver och en skvätt mjölk, som jag sedan vispade ett par minuter med elvisp (skulle vispats längre). 

Bad day

Till alla nya läsare: jag är egentligen inte så negativ och bitter som jag varit idag. Jag är bara trött på att vara sjuk och har haft en dålig dag. Kände bara att jag behövde säga det! <3 
 
Normalt sett är jag såhäääär glad varje dag! :) 
 

Don't try this at home

Idag är inte min dag. Jag har nog aldrig varit på så dåligt humör i köket tidigare och svurit så mycket. Jag ska aldrig mer göra falafel. Fyfaaaaan vad svårt det var! Inte nog med att kikärterna legat i blöt i 10 timmar, så har de kokats i 1 timme och sen tar det typ 3 timmar att mixa, rulla och framför allt steka dem. Och när de väl har stekts i 20000 år och gått sönder och nästan blivit brända, tror ni då att de är klara inuti? Såklart inte. Och eftersom det var cirka 10 stekningar så tro mig, jag försökte ALLT; hög värme, låg värme, mycket olja, lite olja, smör, olja och smör, vända tidigt, vända sent, byta stekpanna, göra små, göra stora. Ja ni fattar. Aldrig mer falafel. Isåfall köper jag färdiga. Men men, nu har jag provat det :) Jag som tänkte vara duktig och börja äta mer vegetariskt, men jag känner inte mig så peppad längre efter denna upplevelsen. Nu är alltså klockan 22.30 och jag som hade tänkte ta mig igenom en del litteratur idag, innan jag ska träffa Emine imorgon kl 9. Känns ju inte jätte lockande nu. SÅ, nu har jag fått avreagera mig (plus alla svordomar här hemma) så nu ska jag inte vara bitter längre :) 
 
 
 
Falafel, fetaost, sallad, gurka, tomat, paprika, persilja och tzatziki (turkisk yoghurt, pressad vitlök, riven gurka, salt och vitpeppar) i tortillabröd. 
 
Och nej, denna gången kommer jag inte skriva ut recept på falafel eftersom jag inte vill inte ni ska behöva genomgå samma sak som jag gjorde ikväll haha :P 

Misslyckat träningspass

Hej bloggen! Efter att jag och Emine pluggat i skolan tänkte jag att jag kunde följa med Sebastian till gymmet på eftermiddagen och köra ett försiktigt styrkepass utan kondition eftersom jag mest kände mig förkyld. Min kropp tyckte dock inte att jag var tillräckligt frisk för att träna, bara efter några övningar kände jag min svimfärdig och illamående så fick avbryta passet. Roade mig med en promenad på löpbandet tills Sebastian tränat klart. Så det var ju riktigt trist, nääär ska jag få träna igen egentligen?! Nu är vi hemma och tvättar och gör falafel! Återkommer med resultat om hur det gick med falafeln :) 
 
Uppladdat inför gymmet! 

Examensarbete

God morgon! Jag sitter i skolan med Emine som jag skriver examensarbetet med, idag ska vi sätta igång på riktigt! Hade en stressig morgon och jag slängde i mig en fem-minuters-frukost. Önska oss lycka till! :) 
 
Inte så spännande frukost idag. Kvarg- och yoghurt blandning toppad med hemmagjord müsli, pumpafrön, gojibär och torkade äppelbitar. 

Gnocchi!

Halloooj! Det var SÅ skönt att vara tillbaka på jobbet idag, dagen bara flög förbi. Efter jobbet hade jag dock sjukt ont i hela benen, kan det vara så illa att kroppen vant av sig vid att stå upp en hel dag? Jag hade bra skor på mig (air max) men har aldrig känt någon liknande smärta i benen, så himla läskigt. Någon som varit med om något liknande? Jag kan inte komma på en enda gång jag har haft ont i benen förutom vid träningsvärk. 
 
Vår TV har strulat en del på sistone så Philips kom och hämtade den idag för att fixa den, under tiden har vi fått en låne-TV. Nu vill jag inte låta bortskämd eller så men alltså jag kan inte ens titta på den nya TV:n, den är ett skämt. Det känns som att se på en datorskärm, men det måste helt enkelt vara en vanesak. 20 tum mindre gör ju en del skillnad. 
 
Var hemma från jobb halv sju och när klockan var halv åtta hade jag fortfarande inte kommit på vad jag skulle laga middag. Jag hade inte förberett något och hade ingen fantasi. Men jag lyckades komma till skott och det blev en salami- och svampsås med gnocchi som jag lagat en gång för ett länge sedan och som en läsare kommenterade och berömde förra veckan :) Inte särskilt nyttigt men gudagott! 
 
 

Svamp- och salamisås med gnocchi

200 g salami

300 g champinjoner

½ gul lök

1 röd paprika (jag hade 3 minipaprikor i röd, organde och gul istället denna gång)

½ dl hackad färsk persilja

1 svampbuljongtärning

¾ dl vitt torrt vin

2,5 dl grädde 

1 dl crème fraiche

Chilikrydda, vitlökskrydda, salt & peppar

 

Strimla salamin och stek i en panna, ställ åt sidan. Hacka löken och skär champinjonerna i bitar, stek tills de fått lite färg och blivit mjuka. Tillsätt vin, persilja och buljongtärningen. Koka upp och låt puttra i några minuter. Tillsätt crème fraiche och grädde, låt puttra en stund till. Smaka av med kryddor. Skär paprikan i bitar. Lägg sist i paprikan och salamin och låt det bli varmt (tar bara någon minut). Detta serverade jag med gnocchi, mums! Gnocchi är förretsen min och Sebastians svaghet, det är ju så gott. 


Pannkakstårta

God morgon! Jag hade som sagt bestämt mig för att gå till jobbet idag och det var en bra idé för nu är jag bara lite förkyld, wiho! Kan ni fatta den fantastiska känslan att sminka sig, göra vid håret, klä på sig vanliga kläder efter att ha legat ner i en vecka osminkad i mjukiskläder? Uuuuunderbar känsla kan jag tala om. Och kaffet jag drack idag har nog aldrig smakat bättre. Jag var på så bra humör att jag bestämde mig för att göra en liten pannkakstårta! Eller snarare en plättårta. Men jag orkade bara halva :( Nu ska jag iväg till jobbet vilket jag ser fram emot så mycket!
 
Pannkakstårta med jordnötspannkakor och hallonkvarg (kvarg blandat med hallon), toppad med mango och hallon. 
 
Jordnötspannkakor
3/4 dl havremjöl (finns att köpa färdigt eller bara att mixa havregryn till ett mjöl)
1/4 dl mjölk
½ banan
1 ägg
½ tsk bakpulver
1 tsk kakao
1 msk jordnötssmör
Lite salt
 
Mixa alla ingredienserna med en mixer och stek små pannkakor eller plättar. 

Enchiladas med nötfärs

Denna söndagkväll bjöds det på enchiladas hemma hos oss. Varken jag eller Sebastian hade lagat det tidigare men det blev ju jätte gott! Det första Sebastian sa när han tog första tuggan var just "vaaaarför har vi aldrig lagat detta tidigare?!" haha. Till våra enchiladas hade vi en enkel sallad och en god kall sås gjord på kvarg (men funkar lika bra med exempelvis gräddfil, turkisk yoghurt etc.) Jag har räknat ner timmarna idag tills Sebastian skulle komma hem så nu ska jag inte sitta framför datorn mer utan klänga fast mig runt honom istället :)
 
Enchiladas 
500 g nötfärs
En påse Taco spice mix eller egen Tacokrydda*
4-6 tortillabröd
1 gul lök
2 burkar krossade tomater med örter (vi använde Garants vitlök & örter)
½ msk råsocker/vanligt socker/stevia strö
1 stor vitlöksklyfta 
1 tsk sambal oelek 
Spiskummun, paprikakrydda, chilikrydda, basilika, salt & peppar
2 dl riven ost
 
Hacka den gula löken och stek tills den blir lite mjuk. Lägg i nötfärsen och stek tillsammans till färsen är genomstekt. Häll på 1 dl kallt vatten och tacokrydda, låt puttra ett tag. Stek pressad vitlök i en kastrull med olivolja. Mixa de krossade tomaterna tills det blir en slät tomatsås och häll i kastrullen med vitlöken. Tillsätt sambal oelek och socker, koka upp och låt puttra. Smaka av med kryddor. Fördela färsen i tortillabröd, rulla ihop och lägg i en ugnsform. Häll över tomatsåsen, strö riven ost över och sätt in i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter, tills osten smält och fått färg. 
 
Den kalla såsen gjorde jag på kvarg, pressad vitlök, paprikakrydda, cayennepeppar, salt, vitpeppar, en skvätt pressad citron samt kallt vatten (för att den inte skulle vara så tjock). 
 
*Tacokrydda (en burk)
2 msk chilipulver
1 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk oregano
1 msk salt
½ msk peppar
 
Jag brukar använda cirka 2 msk av tacokryddan till 500 g nötfärs. 

Mellis

Keso, skivad banan, hackade valnötter och en klick hemmagjort jordnötssmör

Den lilla svarta. Eller lilla gröna

Åh vilken fin klänning! En perfekt "den lilla svarta" att ha i garderoben, fast den gröna var ju också jätte fin. Kanske ska man slå till? Men jag änvänder ju så sällan klänning nu förtiden... 
 
Klänningen hittar ni här

Bli-frisk-smoothie igen

Hej på er. Hoppas ni mår bra. Jag vaknade imorse av att Sebastian skuttade upp ur sängen och skrek "vet du vad det är för dag idag? Idag är dagen du kommer bli frisk!!" Haha ja jag undrar det, men jag mår iallafall inte lika dåligt längre, på det sättet att jag det känns som att jag ska svimma varje gång jag står på mina ben eller att huvudet ska sprängas. Nu är det mest äcklig hosta, snuva och ont i öronen som är besväret. Därför har jag bestämt mig för att jag ska gå till jobbet imorgon!
 
Jag började min dag imorse med ännu en bli-frisk-smoothie (det verkar inte fungera jätte bra men ändå). 
 
Smoothie gjord på apelsin, banan, spenat, en klick kvarg och en skvätt ananasjuice. 
 
 

Bianca the blogger

Har jag glömt berätta att Bianca har börjat blogga? ;) 
 

Ensamkväll och low carb wrap

Hej på er denna lördagkväll! Hoppas ni hittar på något kul ikväll :) Jag fortsätter dagen med att vara ensam hemma då Sebastian är iväg på middag och fest. Idag hade det varit perfekt att ha en tjej-myskväll här hemma, men det är nog ingen som vill sitta med sjukling som bara hostar och gnäller ;) Blir nog Melodifestivalen och en film för min del. 
 
Som jag nämnt innan tycker jag inte det är roligt att laga mat om jag är ensam hemma så det brukar bli att jag äter frukost-mat till middag när jag är ensam. Men då jag inte åt någon riktig lunch idag tänkte jag att jag borde få i mig något matigt till middag. Jag orkade inte gå och handla så jag fick ta av vad vi hade hemma och resultatet blev en nyttig wrap. Jag testade att göra ett eget low carb-tortillabröd som jag hittade recept på här. Det var en god och spännande variant, men smakar inte riktigt som ett vanlig tortillabröd, men det inget fel med det :)  
 
Wrap fylld med rostbiffskivor, keso, paprika och tomat. 
 
Low carb tortilla-bröd
3 äggvitor
1 msk kokosmjöl
1 tsk psyllium/fiberhusk (eller 2 tsk krossade linfrön)
¼ tsk bakpulver
Valfria kryddor (jag använde peppar, örtsalt, vitlökskrydda och basilika)
 
Mixa ingredienserna med en mixer tills det blir en slät smet. Stek i en panna med olja, några minuter på varje sida (försök föredela smeten i pannan så att den blir så stor och tunn som möjligt). 

Casein protein från Body Science

Jag har ju glömt att berätta om mitt och Sebastians nya kosttillskott! En ny medlem i vår kosttilskottsfamilj är Casein protein. Så förutom intag av vanligt proteinpulver (whey) och aminosyror kommer jag nu även att börja med casein. Skillnaden mellan vanligt proteinpulver och casein protein är att casein tas långsamt upp av kroppen och förser musklerna med aminosyror i flera timmar efter intag. Därför ska detta protein intas på kvällen så kroppen tar upp proteinet under natten och ökar därför tillväxten och förhindrar nedbrytning. Casein är inte lika gott att dricka som vanligt protein men lämpar sig däremot bra att göra pudding av! Vi har köpt smaken Double Chocolate från Body Science och blandar pulvret med lite vatten, vispar med en elvisp, sätter in i kylen en liten stund och vips så har du en chokladpudding! Och det smakar verkligen som chokladpudding men är inte annat än bara nyttigt. Nästa gång vi beställer ska vi nog testa blåbär eller jordgubb. Det finns flera sätt man kan göra sin pudding på för att variera, t.ex. med vissa smaker är det nog gott att mixa med färska bär! 
 
Att äta en casein-pudding på kvällen är något jag rekomenderar för ALLA oavsett om du tränar eller inte! Det är alltid bra att få i sig protein och aminosyror och tänk att kunna äta en chokladpudding varje kväll ;) 
 
 
 
 

Nyttig bananasplit

God morgon! Eller kanske snarare god förmiddag :) Jag kunde inte gå till jobbet idag heller, så jääävla tråkigt! Jag tycker synd om mig själv idag och tyckte därför att jag förtjänade en lyxig helgfrukost. Jag skämde därför bort mig själv med en nyttig bananasplit som funkar bra till frukost, mellanmål eller varför inte efterrätt! Jag använde en banan som den är, men ni borde även testa att göra detta med en banan som först värms i ugnen, mmmm. 
 
En banan delad på mitten toppad med keso, varma mosade hallon, varm choklad- och jordnötssmörsås (en klick jordnötssmör, lite kakao, lite vatten och lite honung) samt hackade valnötter

Nyttiga små bärpajer

Efter middagen gjorde jag varsin nyttig minipaj till oss som var så goda! Jag älskar verkligen bärpaj och dessa funkar definitivt som ett alternativ till vanlig paj. 
 
Nyttig bärpaj (1 portion eller 2 små)
2 msk mandelmjöl (eller annat mjöl som t.ex. grahamsmjöl)
2 msk fiberhavregryn (eller vanliga havregryn)
2 msk solrosfrön
1 msk kokosflingor
2 msk kvarg
Honung (eller annan sötning som t.ex. agave eller stevia)
Valfria bär (jag använde hallon och blåbär)
 
Rör ihop de torra ingrediserna i en skål. Blanda i kvarg och honung efter smak. Lägg bär i en eller två små ugnsäkra portionsformar så att de täcker bottnen. Fördela smuldegen över bären. Sätt in i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter, tills pajen fått fin färg. Vi unnade oss en klick vaniljglass till men annars hade vi nog ätit tillsammans med kvarg eller turkisk yoghurt blandat med vaniljpulver. 
 

Fredagkväll

Hej på er! Kom just på att det är ju faktiskt fredagkväll så de flesta av er är säkert ute och svirar. Själv skulle vi varit iväg och bowlat ikväll med vänner och sedan mött upp en vän som fyller år för drinkar på Lilla torg, men sjuk som jag är så blir det hemmakväll. Tur har jag iallafall att Sebastian kommer vara hemma med mig ikväll så jag slipper vara ensam. Sebastian hörde av sig tidigare ikväll och undrade om han skulle köpa med sig mat hem men jag var verkligen inte sugen på take-out, men jag hade heller inte planerat någon middag eller tinat något från frysen. Kom då på att jag aldrig lagat någonting direkt från frysen och funderade på om man kunde göra det. Kikade runt lite på nätet och vissa menade att man kunde det. Så jag provade att slänga in frysta kycklingfiléer i ugnen och visst gick det! Liiite torra blev de men de kunde nog varit inne 5 minuter kortare så hade det nog blivit bra. 
 
Nu tänkte vi äta efterrätt, tända ljus och krypa ner i soffan framför en film. Receptet på efterrätten kommer strax upp dock :)
 
Ugnsbakad kycklingfilé, ugnsrostade grönsaker och jordnötssås
 
Jag la frysta kycklingfiléer i en ugnsform, penslade med olivolja och kryddade med paprikakrydda, spiskummin, chilikrydda, vitlökskrydda, salt & peppar. Satte in i ugnen på 200 grader och de är klara när de har en innertemperatur på 70 grader. Jag tog ut mina efter 50 minuter och de hade då en temperatur på 74 grader och blev som sagt lite torra, så 45 minuter hade nog blivit bra för mina stora filéer i min relativt snabba ugn. Det är så himla olika från ugn till ugn! Skär och kolla efter en stund om du inte har termometer :) 
 
De sista minuterna la jag in champinjoner, paprika och hericot verts i ugnen.
 
Såsen gjorde jag på hemmagjort jordnötssmör, vatten, en skvätt soja och en vitlöksklyfta, som fick puttra tillsammans i en kastrull på spisen. 

Nyttiga kokosmuffins

Kommer ni ihåg kursen jag precis läste? Det mångkulturella samhället? Jag skrev precis en hemtenta om invandringpolitik? Jag fick precis reda på att jag fick högst betyg på tentan och kursen, wiho! Det trodde jag verkligen inte på denna kursen. Ibland anar man att man kommer få högsta betyg, men denna gången kom det oväntat. Det firar jag med nyttiga kokosmuffins med blåbär, mums!
 
 En kopp kamomillte och nybakad muffins
 
Kokosmuffins med blåbär

1 dl kokosmjöl

2 tsk bakpulver

4 msk kokosflingor

2 bananer

2 dl naturell yoghurt

3 msk mjölk

2 ägg

3 msk kokosolja

2 ½ dl tinade blåbär (eller andra bär)

 

Blanda ihop kokosmjöl, bakpulver och kokosflingor i en skål. Mosa bananerna ocj rör ihop yoghurt, mjölk, ägg, kokosolja och bananerna i en annan skål. Rör ner den blöta smeten i den torra. Ställ ut muffinsformar på en plåt (gärna av silikon så att inte muffinsen fastnar i formarna). Klicka ut lite smet i formarna, lägg i blåbär och klicka över lite smet till. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 35-40 min. 

 

Orginalreceptet kommer från Sofie och är en av hennes favoriter :) 


Hemma från jobb och bli-frisk-frukost

Hej bloggen! Här hemma har det varit en natt utan sömn för både mig och Sebastian då jag har hostat hela natten. Vid 8-tiden gjorde jag något som jag inte gjort i hela mitt liv - sjukanmälde mig från jobbet. Jag började jobba när jag var 15 och sedan dess har jag aldrig sjukanmält mig utan alltid jobbat även om jag varit sjuk. Men denna gången gick det inte. Nu är det bara att hålla tummarna att jag blir bättre idag så jag kan jobba imorgon. Började dagen med en bli-frisk-frukost i form av en illgrön smoothie (som var godare än den ser ut) och en skiva hembakat morotsbröd. 
 
Hembakat morotsbröd med kalkon, keso och örtkrydda. Smoothie gjord på fryst banan, spenat, riven ingefära, mjölk, linfrön och vaniljpulver. 

RSS 2.0