Fisk- och räksoppa

Fisk- och räksoppa
½ purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 morötter
1 tsk tomatpuré
1 liten eller ½ stor burk krossade tomater
2 tsk timjan
2 tsk basilika
3 dl torrt vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
2, 5 dl matlagningsgrädde
6 dl vatten
4 torskfiléer eller ett frysblock (ca 400 g)
2 laxfiléer
400 g räkor
Salt & peppar
Skala och skär morötterna i slantar, strimla purjolöken, hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Fräs tillsammans i en stor gryta i smör eller olja och krydda med timjan och basilika. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vin och buljongtärningar. Koka upp och låt koka i ett par minuter. Häll i grädde och vatten, låt sjuda i ca 15 minuter. Skär fisken i kuber och lägg i soppan. Låt småputtra i ett par minuter tills fisken är klar, cirka 5 minuter. Skala räkorna, ta bort soppan från värmen, lägg i räkorna och smaka av med salt och peppar. Jag serverade med en klick turkisk yoghurt till.