Lilljulafton

Hej bloggen! Då var det måndag och lilljulafton :) Märkligt, jag har inte så mycket julkänslor, det beror nog på att det fortfarande är höstväder haha. Men med lite julklappsinlagning i dagarna och frukostar med julinslag så har jag lyckats skapa lite julkänslor iallafall. Idag ska jag, Sebastian och Bianca åka till Kalmar för att fira jul hos min farmor och farfar. Jag och Sebastian firar vartannat år med hans familj och vartannat med min, så detta året blir det med min familj i Kalmar. På juldagen åker vi hem igen och då åker vi direkt till Sebastians syster där vi ska fira jul med hans familj. På annandagen börjar jag jobba igen och firar med mamma på kvällen. Hektiskt jul med stora familjer! 
 
Nu måste jag packa! Hoppas ni får en riktigt god jul så hörs vi i dagarna :) 
 
Alla fyra ljusen brinner och saffransbananpannkakor med russin och mandel till frukost, jo men liiite julkänslor finns det allt :) 
 
Saffransbananpannkakorna är gjorda på 1 mosad banan, 1 ägg, 2 äggvitor, 1 msk kvarg och lite saffran. 

Turkisk yoghurt med vit choklad

Hej vänner <3 Hur mår ni i julstressen? Jag mår bra! Det är mycket jobb nu dagarna innan jul som jag varvar med att försöka hinna träffa vännerna innan julen. Häromdagen hade vi vänner över på middag och sedan såg vi Hobbit på bio, och jag tänkte tipsa om efterrätten som jag bjöd på. Nu ska jag kila in till stan och köpa de sista julklapparna innan jobbet, ha en fin fredag! 
 
Turkisk yoghurt med vit choklad och hallon, inte svårare än så! Nästa gång kommer jag dock att ha mer vit choklad i :) 
 
Turkisk yoghurt och vit choklad
500 g turkisk yoghurt
200 g vit choklad
Hallon
 
Smält choklad i ett vattenbad, ta bort den från värmen och rör ihop med yoghurten. Häll upp i portionsskålar/glas och toppa med frysta hallon. Sätt in i kylen i några timmar innan servering. 
 
 

John Mayer, igen!

God morgon! Vet ni vad jag precis har gjort? Köpt biljetter till John Mayer till mig, Sebastian och några vänner! Vi var ju nyligen och såg honom men inte hindrar det oss från att se honom igen. Han är ju så jäkla bra. Det är inte förens den 17 juni så det är ett tag till :) 
 
Nu börjar det verkligen dra ihop sig mot jul och jag har en fullspäckad vecka framför mig. Det kommer bli en rolig men hektisk vecka och jag får inte glömma att köpa de sista julklapparna! Nu bär det av till jobb, ciao! 
 
Jag fortsätter på jul-temat och kör på pepparkaksfil till frukost :) Toppat med rågflingor, quinoapuffar, havregryn, pumpafrön, solrosfrön och kokos. 

Vit choklad-kladdkaka med saffran

När vi har gäster på middag brukar jag passa på att göra onyttiga desserter, eftersom jag annars sällan gör det. Igår bakade jag en kladdkaka på vit choklad (goooooott, har ni testat?) som jag smaksatte med saffran. Den är nog säkert god att göra utan saffran också. Till det serverade jag vispgrädde och hallon, det var verkligen pricket över i:et. 
 

Vit choklad-kladdkaka med saffran
200 g smör
200 g vit choklad
0,5 g saffran (1 paket)
3 ägg
2,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
 
Florsocker till garnering 
 
Smält smöret i en kastrull, ta bort kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör runt tills chokladen har smält och blanda i saffran. Blanda socker och mjöl i en bunke, tillsätt chokladsmeten och äggen och rör till en smidig smet. Smöra och bröa en form med avtagbar botten och häll i smeten. Sätt in i nedre delen av ugnen på 175 grader i 30 minuter (min fick perfeeeekt konsistens, men kan skilja sig från ugn till ugn). Låt kakan svalna och sätt in i kylen, gärna över natten. Garnera med florsocker innan servering. Servera med vispgrädde eller vaniljglass och bär. 

Tredje advent

Glad tredje advent! Kan man säga så? Haha. Hej på er iallafall! Har precis avnjutit en sen frukost med det tredje luset tänt, mys. Igår hade vi vänner över på middag men jag höll ner på vinet så idag mår jag bra (vilket jag inte brukar göra om jag har fått i mig alkohol dagen innan). Idag står tvättning på schemat, varvat med serier och ikväll kommer Mange hit på filmkväll. En härlig söndag med andra ord! 
 
Min tredje-adventsfrukost var pepparkakspannkakor med bär och kalorifri pannkakssirap. Jag gillar att göra frukostar i lite jul-anda nu i juletider :) 
 
Pepparkakspannkakor
1 ägg
1 dl havremjöl
½ dl mjölk
1 tsk pepparkakskrydda
 
Blanda ingredienserna och stek två så pannkakor! 

Lussevaka

Hej bloggen! Jag har varit effektiv i dagarna, har bakat lussekatter, lämnat in min bebis (läs:cykel) på en makeover och unnat mig ett par riktigt bra skor! Jag är en riktigt cykelmänniska som cyklar överallt, alltid, så min cykel hade blivit lite sliten. Nu är den däremot som en ny cykel men nya lampor, ny ringklocka, nya bromsar, ny kedja och insmord :) Igår morse träffades jag och kollegorna för en mysig julfrukost innan jobbet och då fick vi även julklappar! Söta Sandy hade köpt varsin liten termos till alla som vi kan ha på jobbet och av Cubus fick vi wireless hörlurar :D Perfekta för gymmet! 
 
Ikväll är det en tradition som står på schemat, för sjunde året i rad ska jag på lucia movie night med nära och kära. Någon som varit på det? Jag älskar det! Det börjar vid midnatt och håller på till 7-8 på morgonen, det visas tre förhandsvisningar på filmer som man inte får veta i förväg och det bjuds på gottis, mat och dryck. Så jag har givetvis tagit ledigt imorgon för att sova :) Men nu ska jag iväg och jobba! 
 
Äntligen fick jag tummen ur och köpte mig ett par riktiga skor! Jag köper alltid snygga skor men som tyvärr aldrig är särskilt bekväma eller tåliga eller varma. Antningen så har de klack eller så tål de inte vatten eller så är de inte varma. Nu har jag köpt ett par riktigt ergonomiska skor som är otroligt sköna så att jag kan stå upp och jobba i de i en hel dag, de är varma, tål vatten och passar till allt! 
 
Våra fina termosar och hörlurarna! 
 
Lussebak! För er som vill ha recept på dessa godingar, kika nedan. 
 

Lussekatter

50 g jäst för söta degar

150 g osaltat smör

5 dl standardmjölk

250 gram lättkvarg (0,5%-1% fett)

1 g saffran (två paket)

2,5 dl socker

1 ägg

½ tsk salt

ca 15 dl vetemjöl

 

Pensling: 1 ägg

 

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Rör ner saffranet i mjölkblandningen. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av mjölkblandningen, rör tills jästen löst upp sig. Häll i resten av mjölkblandningen, kvarg, socker, ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en del (i maskin eller förhand) tills det blir en smidig deg, tillsätt eventuellt mer mjöl. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under en kökshandduk i 30-45 minuter. Häll ut lite mjöl på en bänk, knåda degen och forma dina lussekatter, det blir cirka 30 stycken. Lägg lussekatterna på bakplåtsklädda plåtar och lät jäsa under kökshandduk i 30-45 minuter. Pensa med ägg och garnera eventuellt med russen. Sätt in i ugnen på 225 grader i 5-10 minuter, beroende på ugn och storlek. Jag hade mina stora lussekatter inne i 8 minuter.

 

När du formar dina lussekatter – tänk på att de kommer att jäsa en hel del under andra jäsningen och även i ugnen så gör de relativt små om du inte vill ha gigantiska lussekatter :)  


JULMAAAAAT

Det postiva med att Sebastian hade julbord med kollegorna här hemma i lördags är att vår kyl är full av julmatsrester! Det negativa är att jag kommer ha förätit mig på julmat innan julafton haha. Både frukostar, luncher och middagar har numera inslag av julmat :) 
 
Idag börjar jag jobba 07.30, DET är inte mänskligt! Jag och Sebastian tänkte baka lussekatter ikväll, men hur ska man orka hålla sig vaken till efter middagstid?! 
 
Ris á la malta (inte särskilt nyttigt, men så jäkla gott), köttbullsmacka, ägg och korv. 
 

Vår lägenhet

Hej bloggen! Idag gav jag mig själv en välförtjänt ledig dag eftersom jag jobbade hela förra veckan, inklusive söndag som jag annars brukar vara ledig på. Dagen har spenderats mestadels ute i parken med Maja och våra hundar. När jag kom efter några timmar var jag så frusen att jag skakade, jag tog en kopp te i soffan under en filt men när jag fortfarande var frusen 1,5 timma senare så tog jag ett långt varmt bad. Då tinade jag! Har även fixat och donat lite här hemma, städat lite och gjort ny granola. Mannen kom bara hem en snabbis efter jobbet och åt middag tillsammans med mig, nu är han iväg igen och spelar fotboll så jag och Bianca fortsätter myset i soffan med tända ljus, tjejserier och ännu mer te :) 
 
Jag knäppte precis av några bilder med mobilen på lägenheten så att ni får er en liten titt! För kvalitetens skull borde jag tagit i dagsljus men det är ju så mycket mysigare men tända lampor och ljus. Och observera, vi är inte klara! Men enjoy! 
 
 
Köket 
 
Vår underbara gigantiska gasspis
 
En liten del till av köket 
 
Hallen, med toalett och två klädkammare på vänster sida samt två sovrum på höger sida
 
En sneak peak på det blivande gästrummet/klädkammaren
 
Sneak peak på vårt sovrum
 
 
Matsalen
 
Vardagsrummet (denna bilden är tagen i lördags innan Sebastians kollegor kom över på julbord, därav allt snacks på bordet hehe)
 
 

Pepparkaksgröt

Hej alla! Har ni klarat er från att blåsa bort? Vi har klarat oss ganska bra, förutom att våra fönster har blivit sååå skitiga efter stormen haha! Jag och Sebastian kunde inte cykla hem igår efter jobbet, så pappa skjutsade hem oss och nu står min cykel kvar i stan (förhoppningsvis) så jag måste gå till jobbet idag. Jag vägrar att försöka ge mig på bussarna. Så nu blir det några timmars jobb och ikväll kommer Sara hem till oss för middag, idol och mys <3 Ha en härlig fredag! 
 
Idag hade jag lite julkänslor och slog till med pepparkaksgröt till frukost, mums! Toppade med keso, hallon och björnbär.
 
Pepparkaksgröt gör jag genom att koka gröt som vanligt på havregryn, vatten och salt, när den börjar bli klar rör jag i äggvita och pepparkakskrydda (ca ½ tsk). 

Pannkakor och några timmars ledighet

Hej finisar. Idag är jag ledig under dagen, så himla skönt. Ska in och jobba några timmar senare i eftermiddag/kväll på Cubus på Emporia men jag har några timmar under dagen att inte göra något på! Sebastian jobbade över igår så han kompade ut de timmarna nu på förmiddagen också så att vi kan umgås lite, mys <3 Planen var egentligen att träna tillsammans, vi har saknat så mycket att träna tillsammans, men jag vaknade upp med jätte ont i halsen så det fick bli att stanna hemma. Nu ska vi fortsätta att mysa, först ska ni bara få receptet på morgonens pannkaksfrukost :)
 
Ahhh vad jag saknar min systemkamera!! Tråkigare bilder får man leta efter. Iallafall, chokladpannkakor toppade med chokladsås på kakao och mjölk, vaniljyoghurt och kakaonibs. 
 
Chokladpannkakor
½ dl havregryn
1 skopa proteinpulver choklad och hasselnöt
1 ägg
1 äggvita
1 tsk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk stevia
2 msk turkisk yoghurt
2 msk mjölk
 
Mixa ingredienserna och stek några små pannkakor i lite kokosolja. Toppa med kvarg/keso/yoghurt/chokladsås/walden farms sirap/hallon eller något annat gott! 

Sneak peak

Hej bloggen! Jag har haft en fullspäckad och riktigt trevlig helg, men är också taggad inför en ny vecka! Första december och första advent igår, de firade vi med att julpynta och ha min familj över på middag. Vi bjöd på pulled pork, åhh så gott och väldigt uppskattat. Det slog mig igår, att ni har ju faktiskt inte fått se lägenheten än! Jag borde kanske få tummen och loss och ta några bilder till er? Jag har en mysbild från igår iallafall där ni kan se en del :) 
 
Första adventsmys igår. Här ser ni en del av vardagsrummet, matsalen och det ena sovrummet. 
 
Här är en frukostbild från förra helgen där man glimtar liiite av lägenheten. I skålen har jag keso- kvarg- och yoghurtblandning toppat med hemmagjord granola, quinoapuffar och granatäpplekärnor. 

RSS 2.0