Coq au vin

Hej alla goa och glada! Vilken härlig söndag det bjuds på, vädret är underbart! Jag njuter dock inte av det fina vädret för jag sitter hemma och jobbar och tvättar. Men man blir så glad ändå :) Nu är nästan sportlovet och helgen slut, imorgon är man tillbaka till verkligheten. Men jag är pepp på det med! Jag har haft ett härligt avslut på veckan, i fredags sov mina systrar över här och vi bakade pizza, kollade på film och åt godis. Igår åt vi god frukost tillsammans och sen stod jag och Sebastian i köket hela dagen och lagade mat, på kvällen hade vi nämligen vänner över på middag och spelkväll, vi hade så trevligt.
 
Tyvärr har jag inga matbilder från helgen och hoppar därför recept, men i torsdags lagade jag dock jätte god middag som jag tänkte dela med mig av! Jag lagade en lite fuskvariant av Coq au vin, jag använde vanliga kycklingfiléer istället för tupp som är ganska svårt att få tag på. Det blev jätte gott och passar lika bra till vardags som till fest. 
 
Rödvinet gör så att det inte ser jätte aptitligt ut, men det var väldigt gott!
 
Coq au vin på kycklingfiléer
800 g kycklingfiléer
150 g rökt sidfläsk (eller bacon)
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 purjolök
225 g champinjoner
4,5 dl rött vin (man kan göra coq au vin på vitt vin också, men det har jag inte provat)
1,5 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1,5 msk soja
4 lagerblad
1,5 tsk timjan
Maizena 
Salt och peppar
 
Skär kycklingen i stora bitar, stek i en panna med lite smör så de får fin yta. Salta och peppra och lägg över i en gryta. Tillsätt vin, vatten, buljong, soja, lagerblad och timjan. Koka upp och låt koka under lock i cirka 5 minuter.  Strimla fläsket, skär löken, strimla purjolöken och skär champinjonerna i mindre bitar om de är stora. Lägg ner det i grytan och låt koka i cirka 5 minuter till. Red grytan med lite maizena till önskad tjocklek. Servera med ris eller potatis. 
 

Sporta på sportlov

Om jag lyckas vakna efter klockan 7 på morgonen så är det verkligen kors i taket numera. Jag som inte alls är en morgonmänniska! Och jag vill ju så gärna sova lääänge nu när jag kan, men det går verkligen inte! Det positiva är ju att man hinner med så mycket om dagarna :) Idag har jag ett fullspäckat schema, först på dagordningen står en löprunda i parken, sen in till stan och träffa mina systrar en sväng för att äta lunch och kika i butiker, sen ska jag och min ena syster gå till gymmet och träna och ikväll ska jag och bästis ut och äta middag. Tur att jag fick lite jobb gjort igår för det hinns nog inte med idag. Jag tycker att jag tar vara på mitt sportlov ganska bra :) Vad har ni för er kära läsare? Det känns iallafall som att 90% av Sveriges befolkning är och åker skidor haha! 
 
En gottefrukost i burk - ett tips till er som har lite tid på morgonen, funkar utmärkt att förbereda kvällen innan. Till vardags håller jag mig till smoothie, det är också smidigt! Nåväl, i denna burk har jag varvat kvarg, vaniljyoghurt, hallon, blåbär, solrosfrön, pumpafrön, granola och kokos. 

Världens godaste chili - en ny variant

Jag skrev ju om rätten chili på högrev nyligen. Nu har jag lagat det igen med lite justeringar och denna gången blev den helt perfekt. Chilin i kombination tillsammans med de tillbehören som jag och Sebastian gjorde resulterade i den godasten middagen någonsin tror jag. Vi kunde inte sluta äta! Vi gjorde bland annat hemmagjorda tortillabröd för första gången och jag säger bara OH MY GOD. Det var så hiiiiiiimla gott och väldigt enkelt. Jag kommer aldrig mer att köpa färdiga tortillabröd! Jag ska även experimentera och göra nyttigare alternativ och kanske även majstortillas. Recepten kommer ifrån de fantastiska receptböckerna Texmex från grunden och Texas BBQ av Jonas Cramby. Sebastian köpte dessa häromdagen och vartenda recept i dessa två böcker får en att dregla och vilja flytta till Texas. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chili
1 torkad chipotlechili
1-2 torkade chilifrukter, t.ex. ancho
1-2 dl vatten
ca 1 kg högrev (jag hade 1,3 kg men hade gärna haft en större bit hehe)
1 hel vitlök
majsolja till stekning
2-3 msk vetemjöl
1 msk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad koriander
2 tsk torkad oregano
1 msk socker
1-2 färska chilifrukter. t.ex. röd chili
33 cl ljus öl
1 köttbuljongtärning
salt och peppar
 
Skär bort skaften från de torkade chilifrukterna och kärna ur dem. Lägg i en kastrull, täck med vatten och koka i 15 minuter. Skär köttet i mindre bitar, fickhacka vitlöken och stek lite i taget i en panna i lite olja så köttet får fin yta. Lägg över i en gjutjärnsgryta, pudra över mjöl och tillsätt kryddorna. Finhacka den färska chilin och lägg i grytan. Mixa den kokta torkade chilin med sitt vatten och häll över i grytan. Tillsätt öl och buljongtärningen, rör om. Låt puttra under lock i cirka 3 timmar, tills köttet går att dra isär med två gafflar. När köttet är klart, sära på köttet med gafflarna och rör runt tillsammans med vätskan så det blir en gryta. Servera med goda tillbehör. Vi åt vår chili med hemmagjorda tortillabröd, äppelcoleslaw, inlagda pickles, lime, färsk koriander och hackad silverlök. 
 
Hemmagjorda vetetortillas (8 stora)
7 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
25 g smör
3 dl varmt vatten
 
Blanda samman de torra ingredienserna. Skär smöret i små bitar och rör ner. Häll långsamt över det varma vattnet, blanda samman till en deg. Knåda på en mjölat bord i ca 2 minuter, lägg tillbaka i bunken och täck med en fuktig kökshandduk, låt vila i 20 minuter. Dela degen i mindre bitar och rulla till bollar (jag gjorde 8 bollar). Kavla ut bollarna till runda tortillabröd, låt vila i 10 miuter. Stek dem i en torr stekpanna, cirka 30 sekunder på varje sida. Servera helst genast men annars går det bra att återuppvärma dem i ugn på 100 grader. 
 
Äppelcoleslaw
3 msk olivolja
2,5 msk äppelcidervinäger
2 tsk pressad citronjuice
½ tsk socker
3 selleristjälkar
2 gröna äpplen
1 fänkålsstånd
salt och peppar
 
Vispa ihop olja, vinäger, citronjuice och socker. Strimla selleri och äpple, finskiva fänkålen. Blanda ihop och smaka av med salt och peppar. 

Kålpudding

Är det bara jag som inte har ätit husmanskosten kålpudding förut? Jag älskar ju både vitkål och köttfärs så det är märkligt att jag inte lagat detta tidigare. Däremot var det ju inte en jätte spännande rätt, men det går kanske att piffa till den med andra ingredienser? Gott var det iallafall. 
 
Kålpudding
1 litet vitkålshuvud
2 msk sirap
600 g blandfärs
2 dl vätska (grädde, mjölk eller vatten. Eller blanda som du vill)
2 msk koncentrerad kalvfond
1 gul lök
1 msk soja
3 msk ströbröd
Salt och peppar
 
Strimla kålen och bryn i lite smör i en panna så den blir mjuk, salta och peppra. Ringla över sirap och ställ åt sidan. Blanda ihop färsen med vätska, kalvfond, riven lök, soja, ströbröd, salt och peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Ringla lite mer sirap över och sätt in i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Servera med potatis och lingonsylt.

Fisksoppa med saffran och örter

Förra helgen åt vi en härlig fisksoppa med smak saffran och örter, som vi avnjöt tillsammans med ett gott vitt vin. Väldigt lättlagat, men ändå lite lyxigt :)
 
Fisksoppa med saffran och örter
300 g torsk
400 g lax
150 g räkor
1 purolök
1 vitlöksklyfta
2 dl vatten
2,5 dl torrt vitt vin
2,5 dl grädde
1 dl créme fraiche
1 fiskbuljongstärning
1 paket saffran
1 tsk timjan
1 tsk basilika
Salt och peppar
 
Skär fisken i mindre bitar. Strimla purjolök, hacka vitlöken och stek i lite olivolja. Tillsätt vatten, vin, grädde, créme fraiche, buljongtärning och kryddor. Koka upp och låt sjuda i ca 10 min. Lägg i fisken och låt puttra några minuter tills fisken är klar. Lägg i skalade räkor innan servering. 

Indisk kycklinggryta

Jag har nyss hittat en ny bra matblogg (älskar när man hittar en bra matblogg att följa!) och sparade genast ner några recept att testa. Först ut blev denna indiska kycklinggrytan, jag la bara till mer kyckling i receptet :) 
 
Indisk kycklinggryta
800 g kycklingfiléer (500 g enligt receptet)
3 vitlöksklyftor
2-3 tsk spiskummin
1,5 tsk paprikapulver
1 röd chili
Saft från ½ citron
½ tsk svartpeppar
1 gul lök
400 g konserverade körsbärstomater
2 dl grädde
1 tsk socker
Salt
Persilja
 
Skär kycklingen i mindre bitar, men ändå ganska stora. Hacka vitlök och chili. Blanda kyckling, vitlök, spiskummin, paprikapulver, chili och svartpeppar i en skål. Pressa i citronsaften och blanda väl. Låt marinera någon timme om du har tid, annars kan du gå vidare direkt. Skala och finhacka löken. Hetta upp en stekpanna och stek löken mjuk. Tillsätt kycklingen och stek tills den får fin färg. Häll i tomterna och låt koka i ca 20 min, tills kycklingen är genomkokt. Häll i grädden, strösocker och salta väl. Låt såsen koka tills den tjocknar något. Smaka av med salt och peppar. 
 

Godaste frukostbullarna

Dessa bullar har jag skrivit om förut - de är verkligen supergoda, enkla att göra och dessutom nyttiga! Dessa bakar jag ganska ofta på helgerna och med goda tillbehör blir det en helt fantastisk frukost. 
 
Nybakade nytta frallor fyllda med salami, rödlök, sallad, ost och stekt ägg. Smoothie och kaffe till det. 10 poäng! 
 
2 bullar
2 dl havremjöl (mixa havregryn till ett mjöl)
1 dl kvarg
2 äggvitor
2 tsk bakpulver
Lite valfria frön att toppa med (jag använde pumpafrön och solrosfrön)
 
Blanda alla ingredienser utom toppingen. Klicka ut till två frallor på ett bakplåtspapper, strö över lite frön om du vill. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 min. 

Inlagd rödlök

Inlagd rödlök kan ju vara något av det godaste som finns. Var har du varit i hela mitt liv?! Det tillsammans med lax hade jag kunnat leva på. Jag ska börja experimentera med med inläggningar, det finns massor av gott att göra och det går även att variera på olika vis. Det är bara att låta fantasin flöda! 
 
Ugnsbakad lax, inlagd rödlök och keso. SÅ gott! 
 
Laxen är marinerad med honung, soja och sesamfrön. Tillagad i ugnen på 200 grader i 15 minuter. 
 
Inlagd rödlök:
2 röda lökar
2 dl ättikssprit
2 dl vatten
1,5 dl socker
½ msk salt
 
Blanda alla ingredienserna förutom löken i en kastrull, koka upp under omrörning. Skiva löken och lägg i en burk som kan förslutas väl. Häll över vätskan, stäng burken och sätt in i kylen. Låt stå ca ett dygn innan servering och förvara i kylen. 

Sportlov

Hej alla fina människor! Vad roligt att ni fortsätter att titta in men vad tråkigt att jag inte gör det allt oftare. Men vet ni vad? Nu har jag sportlov och lite tid över till att blogga! Tänk att jag redan hunnit jobba så många veckor så att det redan är lov. Tiden bara springer förbi, snart kommer det ju vara påsklov ;) Jag stormtrivs på jobbet, trots att det många gånger är tufft. Jag har så smått börjat vänja mig vid att aldrig vara hemma på vardagarna och ta till vara på lediga stunder på helgerna. Nu när jag har lov ska jag passa på att sova längre än till kl 5, träna minst en gång om dagen, träffa mina nära och kära, mysa med vovven, laga god middag och ta det lugnt. Kommer givetsvis behöva jobba en del också, men tar mig lite ledig tid först. 
 
Jag har lovat mig själv att löpträna utomhus denna veckan för första gången på evigheter. Jag började igår och det gick inte jätte bra, det kändes verkligen att det var längesen sist. Jag har även gett en veckas provträning på SATS till min syster så vi ska syrketräna tillsammans på mitt gym denna veckan med start idag, det ska bli superskoj! Jag har inhandlat ett tyngdlyftarbälte som jag börjat använda i min träning och det går så mycket bättre med det. Jag får alltid ont i ryggen när jag lyfter tungt vid sqauts, marklyft etc. men bältet hjälper nu till att avlasta så det går mycket bättre. Så idag kommer bältet följa med till gymmet när vi ska köra ett benpass!
 
 

RSS 2.0