Fisksoppa med saffran
Idag lagade jag en smarrig fisksoppa med lite julkänsla då den innehöll saffran. Receptet har jag sett lite överallt under lång tid men inte kommit till skott och lagat den tidigare.

Fisksoppa med saffran
400 g torskfilé
300-400 g laxfilé
250 räkor med skal
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk tomatpuré
2 fiskbuljongtärningar
2,5 dl torrt vitt vin
2,5 dl grädde
1 dl créme fraiche
2 dl vatten
1 paket saffran (0,5 gram)
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
Salt och peppar
Strimla purjolöken, hacka löken och vitlöken, stek i smör eller olja. Tillsätt kryddor och stek lite till. Tillsätt vin, buljongtärningarna och tomatpuré och låt koka upp. Blanda ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran och låt sjuda i 10-15 minuter. Skär fisken i bitar, lägg ner i soppan och låt sjuda ett par minuter tills fisken är klar. Skala räkorna och lägg sist i dem, låt de bli varma – koka ej. Detta serverade jag med en klick egen aioli (créme fraiche, majonäs, vitlök och salt).