Sushi

Ikväll lagade vi som sagt sushi här hemma, muuuums säger jag bara! Många tror att sushi är jätte svårt att göra och undviker därför att göra egen sushi, men det är faktiskt inte så svårt - det tar bara lite tid. Gör man det dessutom tillsammans med någon annan/andra så är det jätte mysigt!

 

Det finns nog flera sätt att göra riset på, jag delar med mig av receptet på det vi brukar göra som jag fått av mamma. När det gäller fyllningar så finns det oändligt många sätt att variera på, så det är bara att låta fantasin flöda! Det man ska tänka på är att det krävs ganska lite fyllning, så att man inte förbereder massor.

 

Sushiris (till ca 7 rullar)

3,75 dl rundkornigt sushiris

5 msk sushivinäger

3 msk socker

2 tsk salt

 

Skölj riset tills vattnet är klart. Låt rinna av i en sil i en timme. Lägg riset i en kastrull tillsammans med 7,5 dl vatten, koka upp och låt sjuda under lock i 15 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och låt stå åt sidan med lock på i 15 minuter. Blanda under tiden ihop sushivinäger, socker och salt i en kastrull och värm till sockret lösts upp. Ställ åt sidan och låt svalna. Fördela ut riset på fat (ej metallfat och använd ej metallredskap). Låt riset svalna. Häll på vinägerblandningen och fördela jämt. Om du inte ska använda riset direkt kan du lägga en kökshandduk över riset till användandet. Det ska serveras rumstempererat. 

 

Maki

Många använder en bambumatta för att rulla sina sushirullar, men jag tycker det funkar lika bra utan. Ta fram ett sjögräsark, lägg den jämna sidan nedåt, och fördela ett tunt jämt lager (ca 5mm) med ris. Lämna en liten bit på en långsida utan ris, ca 2 cm. Dra ett streck med wasabi mitt på riset från ena sidan, till andra. Lägg sedan ut din fyllning en bit under mitten, i en lång rad (tänk därför på att skära fyllningen som stavar). Rulla ihop rullen och när du slutligen kommer till den delen av arket som är utan ris, tar du lite vatten på den delen och rullar ihop. Skär i lagom stora bitar, ca 2 cm (det blir ca 8-10 bitar per rulle).

 
 
 

Våra fyllningar

- Lax, Philadelphia, avokado, morot

- Räkor, majonnäs, avokado, gurka

- Crabsticks, Philadelphia, gurka, morot

- Rostbiff, remouladsås, rostad lök, morot

 

Har ni inte testat rostad lök i sushi så måste ni göra det!

 

Förutom att servera soja med wasabi till sushin, gjorde vi även chilimajonnäs som vi alltid beställer på sushirestauranger. Once you go chilimajonnäs – you NEVER go back! Har ni inte testat detta så måste ni alltså även göra det. Bara att blanda majonnäs med chilikrydda :) 


Kommentarer
Postat av: sandy

Nä fyyyyy vad gott det ser ut! Hade gärna velat lära mig att göra det :D

2012-11-12 @ 21:47:30
URL: http://sandylindell.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0