Examensmaten

All mat igår blev verkligen jättegod och det är många som vill ha recept så därför skriver jag givetvis ut alla recept här. I all stress igår så glömde jag givetvis att ta bilder på maten (vi tog knappt några bilder överhuvudtaget tyvärr) men jag tog någon bild häromdagen när maten blev färdig.

 

Avokado- och mangosallad gjord på:

Romansallad

Isbergssallad

Gurka

Paprika

Cocktailtomater

Mango

Avokado

Pumpakärnor

 

Dressingen bestod av:

½ dl vitvinsvinäger

½ dl olivolja

1 dl rapsolja

1 msk honung

Salt & peppar

 

Fransk potatissallad gjord på:

Kokt färskpotatis

Kronärtskockor

Rödlök

Kapris

Hackad persilja

 

Dressingen bestod av:

1 dl vitvinsvinäger

2 dl olivolja

3 msk dijonsenap

3 pressade vitlöksklyftor

Salt & vitpeppar

 

Jag gjorde 8 pajer med 4 olika fyllningar. Jag gjorde dem dagen innan och serverade kalla, men de funkar även att serveras varma. Samtliga hade samma pajdeg som grund:

 

Pajskal

3 dl mjöl

125 g smör

1 msk vatten

 

Knåda samman ingredienserna till en deg, ställ kallt en stund innan du trycker ut degen i en pajform. Nagga pajskalet och förgrädda i 10 minuter på 200 grader.

 

Skink- och broccolipaj

200 g rökt skinka

250 g broccoli

1 gul lök

3 ägg

3 dl vispgrädde

1 dl riven västerbottenost

 

Hacka löken och strimla skinkan, stek i en panna. Koka broccolin enligt anvisningarna på paketet. Blanda samman ägg och grädde. Lägg broccoli, skinka och lök i pajformen, häll över äggstanningen och strö över osten. Sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 30-40 minuter.

 

Salami- och briepaj

75 g salami

250 g brieost

½ rödlök

2 ägg

2 dl mjölk

 

Hacka löken, skär brieosten i strimlor och salamin i små bitar. Blanda ägg och mjölk. Varva brie, lök och salami. Häll över äggstanningen och sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 30-40 minuter.

 

Spenat- och kesopaj

250 g hackad spenat

250 g keso

1 gul lök

2 ägg

1 dl vispgrädde

1 dl riven ost

 

Hacka löken och stek i panna. Blanda ihop alla ingredienser och häll i pajskalet. Sätt in i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter.

 

Västerbottenpaj

150 g västerbottenost

3 ägg

3 dl vispgrädde

Salt & peppar

 

Riv osten och blanda ihop med övriga ingredienser. Häll blandningen i pajskalet och sätt in i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter.

 

Knäckebröd (1 plåt)

2 dl valfritt mjöl (jag använde grahamsmjöl)

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

½ dl linfrön

½ tsk salt

½ dl rapsolja

2,5 dl kokande vatten

 

Blanda alla ingredienserna förutom vattnet i en bunke. Häll sist i det kokande vattnet och rör om. Bre ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ett tips är att kavla ut dagen med bakplåtspapper emellan så får du jämna och fina knäckebröd. Annars går det bra att bara platta ut degen över plåten, men godast blir det om du gör de så tunna som möjligt. När du brett ut smeten kan du om du vill skära rutor för önskad storlek, annars brytar du bara det i bitar när det är klart. Strö eventuellt över flingsalt innan du sätter in det i ugnen. Nu kommer det till att ha de en bra tid i ugnen. Enligt andra recept ska plåten vara i ugnen i cirka 1 timme och 15 minuter på 150 grader, men detta funkar inte i min ugn då de blir brända direkt. Jag har istället provat mig fram och för min del funkar det bäst med varmluft på 125 grader i cirka 50 minuter.

 

Underbart gott mörkt bröd (2 limpor)

1 l filmjölk

2 dl solroskärnor

2 dl rågkross

5 dl vetemjöl

5 dl grahamsmjöl

1 dl vetekli

1 dl linfrön

1 ½ dl sirap

1 msk salt

¼ dl bikarbonat

 

Blanda alla ingredienserna till en jämn smet. Smörj två brödformar och häll i smeten. Ställ in i ugnen på 180 grader i 80 minuter (täck bröden med folie efter cirka 20 minuter så att de inte får en bränd yta). 

 

Ananaspaj

Pajskalet:

150 g smör

½ dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

 

Fyllningen:

1 ägg

2 dl créme fraiche

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

cirka 500 g avrunnen krossad ananas 

Ev. 1 dl kokos

 

Smält smöret och blanda ihop det med socker, mjöl och bakpulver. Tryck ut degen i form med löstagbar botten eller i en pajform (22-24 cm). Rör ihop ägg, créme fraiche, ströcker, vaniljsocker, ananas och kokos om du vill ha det. Häll fyllningen i pajskalet och sätt in i ugnen på 175 grader i cirka 40 minuter (tills fyllningen inte är rinnig). Servera pajen ljummen eller kylskåpskall, det är en smaksak. Ät som den är eller tillsammans med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0