Träning och god mat


Köttfärslimpa
1 kg nötfärs
2 dl mjölk eller vatten eller hälften grädde och hälften mjölk
1 dl ströbröd
2 ägg
1 gul lök
1 msk koncentrerad kalvfond
Valfria kryddor
Soja
1 msk smör
Brunsås med lök
1 gul lök
2,5 dl matlagningsgrädde
En skvätt soja
En skvätt koncentrerad kalvfond
Peppar
Blanda vätskan med ströbröd i en bunke och låt stå 5-10 min. Blanda i köttfärsen, äggen, riven lök, kalvfond och kryddor (jag brukar ha i salt, vitpeppar, vitlökspulver, cayenne eller chili, aromat och persillade). Forma till en limpa och lägg i en ugnsform. Smält lite smör och blanda med lite soja och pensla på limpan. Hacka en lök i grova bitar och lägg i formen. Ställ in i ugnen på 175 grader i 45-50 min.
Om man vill kan man göra en sås på spisen men för att göra det lite enklare för sig kan man ta ut formen ett par minuter tidigare och bara hälla i grädden, soja, kalvfond och peppar, och in i ugnen igen så blir det en god och enkel sås!
Blomkålsmos
1 blomkålshuvud
Salt & vitpeppar
Ev. andra valfria kryddor (jag använde aromat och chilipulver)
Ev. grädde
Ev. riven ost
Ev. en klick smör
Blomkålsmos går att göra på många sätt. Oavsett så börjar du med att skära blomkålen i små buketter. Nu kan du välja att antingen koka i en kastrull full med vatten eller i lite grädde, den blir givetvis mer krämig i grädde men jag tycker det fungerar lika bra att koka i vatten och det är dessutom lättare och kalorisnålare. Koka buketterna tills de är mjuka, cirka 10 minuter. Om du kokat blomkålen i vatten, häll då av detta. Mixa blomkålen med en stavmixer och smaka av med kryddor. Har du kokat blomkålen i vatten kan du möjligtvis hälla i en skvätt grädde eller en klick smör, men det är inte nödvändigt. Du kan blanda i lite riven smakrik ost om du vill, men det är inte heller nödvändigt. Blomkålsmos är med andra ord gott som det är – bara kokat i vatten, men går att smaksätta på många sätt!
Broccoli tillagas genom att skäras i buketter och koka i saltat vatten i cirka 2 minuter.