Kurera



Spenatsoppa
1 påse fryst hackad spenat (450 g)
1 gul lök
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
8 dl vatten
Salt, vitpeppar och ev. chilikrydda och cayennepeppar om du vill ha lite sting
Ev. laxfiléer
Ägg till servering
Hacka löken och stek i smör i en stor gryta. Lägg i spenaten, vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt koka i 5 minuter. Mixa soppan slät (inget måste). Tillsätt grädde och krydda, värm upp igen. Om du vill ha den lite mer matig kan du lägga i bitar av lax som blir klara i soppan på någon minut. Servera soppan med ägghalvor.
Att tänka på! Det finns diskussioner om man kan spara spenaträtter och värma upp och äta i efterhand. Ett gammalt råd är att du inte kan värma spenat mer än en gång och vissa menar på att spenaten blir gifitig om du värmer upp den igen och att du kan bli sjuk. Jag har läst på lite och det verkar inte vara någon fara sålänge du gör på rätt sätt. Om spenaten har blivit sköljd innan matlagning och om du kyler ner spenaträtten direkt så går det bra. Vill man inte ställa in den varma spenaträtten i kylen kan du kyla ner den i ett vattenbad först.